Uusi Sosialismi

Uusi-sosialismi-paino

Uusi Sosialismi on alunperin 1993 julkaistu kirja sosialismin mahdollisuuksista Itä-Blokin romahduksen jälkeen. Kirjoittajat Paul Cockshott ja Allin Cottrell ovat tietotekniikan ja ohjelmoinnin asiantuntijoita Britannian saarilta, ja sellaisina yllättävä valinta kirjoittamaan kirjaa talousjärjestelmistä sekä luokkapolitiikasta. He suoriutuvat kuitenkin tehtävästä erittäin kiitettävästi.

Kirja keskittyy sosialismin käsittelyssä puolustamaan suunnitelmatalouden mahdollisuutta ja välttämättömyyttä. Tätä ei kuitenkaan tehdä pitäytymällä jonkinlaiseen harmaaseen neuvostotyyliseen suunnitelmatalouteen, vaan näkökulmaksi otetaan tuoreita tietojenkäsittelyn tutkimustuloksia, sekä keskeisenä osana kirjassa on tietokoneiden hyödyntäminen suunnitelmatalouden toteuttamisessa.

Tietotekniikalla avustettu suunnitelmatalous ei ole, eikä ollut kirjan kirjoittamisen aikaan, täysin uusi idea. Kirjan tekemiä ehdotuksia vastustaneet ovatkin usein pelkistäneet sisällön ”suunnitelmataloudeksi tietokoneilla”, ja arvostelleet sitä siitä, ettäkö se olisi lähinnä nörteille mielenkiintoinen tietoteknisten ilmiöiden esittelykirja. Silti kirja tekee vakuuttavaa työtä argumentoidessaan suunnitelmatalouden hyötyjä ja tietokoneistamisen mahdollisuuksia. Lisäksi on mainittava, että vaikka tietokoneistettu taloussuunnittelu ei ole uusi idea (Mm. Project Cybercyn 1970-luvulla), se on yksi uusimpia ehdotuksia uudenlaisesta yhteiskunnasta, joita on käsitelty akateemisella tasolla. Säädelty markkinatalous sekä vapaakauppajärjestelmät kun ovat selvästi tätäkin ideaa vanhempia.

Cockshottin ja Cottrellin taustat tietojenkäsittelyssä näkyvät muutenkin kuin aiheessa. Kirjassa arvioidaan, ei ainoastaan sosialistisia järjestelmiä, vaan talousjärjestelmiä ylipäätänsä tietojenkäsittelymekanismeina. Näkemys on mielenkiintoisesti esitelty, sillä talousjärjestelmässä tosiaan ovat keskeisessä osassa tiedot resurssien saatavuudesta, tarpeesta, suhteesta toisiin resursseihin sekä se, miten näitä tietoja käsitellään ja missä. Sosialistisen tietojenkäsittelyn puolustuksen lisäksi kirjassa esitellään syitä sille, miksi kapitalistisessa talousjärjestelmässä olevia tietoja käsitellään äärimmäisen epätehokkaasti.

Jos siis ”Uusi sosialismi” on mielenkiintoinen ja uudenlainen näkemys, on se myös oman aikansa tuote. 90-luvun alussa käsitelty kirja joka käsittelee tietotekniikkaa, on helposti ajastaan jäljessä. Tämä ei kuitenkaan toimi kirjan jujua vastaan, vaan päinvastoin. Kun Cottrell ja Cockshott kirjoittivat ”supertietokoneista”, joiden avulla voitaisiin teoriassa laskea taloussuunnittelun vaatimia laskusuorituksia, on nykyajan tietotekniikka tuonut heidän mainitsemansa suoritustehot jo tavallisiin matkapuhelimiin. Sinunkin kännykälläsi voitaisiin siis suunnitella kokonaisen valtion taloutta kirjan esittelemällä tavalla.

Kirja on toki aikansa tuote myös muilla tavoilla. Ympäristöaiheet eivät olleet vielä tuohon aikaan saavuttaneet nykyisenkaltaista roolia, ja kirjassa sivuutetaankin resurssien riittävyys ja ympäristöaiheet tavalla, jota nykyaikana sopisi syventää selvästi enemmän. Kirja on myös selvästi kirjoitettu siinä uskomuksessa (joko oikeassa tai väärässä), että talouskasvua voi ja pitää jatkaa.

Suomenkielisen käännöksen ansioksi on laskettava päivitetty versio kappaleesta 15 (muiden sosialististen mallien arviointia), ja lisäksi loppuun on liitetty kirjoittajien artikkeleita sosialistisen laskuongelman ja sosialismiin siirtymisen tiimoilta. Kaiken tämän päälle suomentajat ovat asettaneet kirjan PDF-version vapaasti saataville Sosialismi.net-verkkosivulle.

Kaiken kaikkiaan kirja on mielenkiintoinen, julkaisupäivämäärästään huolimatta uusia ideoita tuova, sekä helppolukuinen. Vaikeita käsitteitä, joita kirjassa on nokolti, selvennetään huolella ja arkikielisesti. Osin juuri tämän takia kirjan paksuus on vaikuttava. Vaikka ”Uusi sosialismi” on suoriutunut arkikielisyydestään kunnialla, ovat jotkin osiot silti sen verran vaikeita, että matemaattisesta ja tietoteknisestä harrastuneisuudesta on hyötyä kirjaa lukiessa. Esteet eivät ole ylitsepääsemättömiä, mutta matematiikka inhoavilla saattaa mennä muita pidempi hetki mm. talouden suunnitteluyhtälöitä sisäistäessä. Toisaalta tämä kertoo myös kirjan läpikotaisuudesta: kirja ei ehkä tee sinusta sosialistia silmänräpäyksessä, mutta se on enemmän kuin tarpeeksi aiheuttamaan epämukavuutta vapaakauppadogmaatikkojen mielissä. Kirja on täysin pakollinen kaikille, jotka painivat tasa-arvon, ympäristökriisien ja uudenlaisen maailman kysymysten äärellä.

Lataa kirja lukulaitteellesi täältä, ja tutustu samalla Sosialimi.net-sivustoon.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s