Kauppasota iskee, vaan ei pörssiyhtiöihin

Voi tuota meidän Stubbia. Eilen A-studiossa syntyi kohu, kun Stubb oli sanonut Valion olevan pörssiyhtiö. Sanatarkkaan moka meni näin:

Pitää muistaa, että Valion kaltainen yritys – johon tämä iskee kaikista eniten – on yksityinen yritys, pörssiyritys

Moka ei ole kovin tärkeä. Valio on oikeasti osuuskuntien omistama, ja voisi jopa sanoa, että Stubb pääsi pälkähästä. Lausunnossa on nimittäin paljon raadollisempikin virhe.

EU:n ja Venäjän välisestä kauppasodasta eivät kärsi eniten Valion kaltaiset yhtiöt, tai yhtiöt ylipäätään. Monelle voi tulla ehkä yllätyksenä sellainenkin tieto, että yhtiöt eivät ole ihmisiä, eivät kykene tunteisiin eivätkä siten kärsi juuri mistään tai mitenkään.

Harhautus on toki Stubbille hyödyllinen, sillä jos tarkastelisimme kriisistä eniten kärsiviä, saattaisi tuki tällekin sodanlietsonnalle loppua lyhyeen. Kriisistähän kärsivät eniten työntekijät, köyhät ja ne ihan tavalliset kansalaiset.

Valion kaltaiset yhtiöt ehkä menettävät rahaa, totta, mutta sijoittajat ja yhtiöiden johtajat eivät siitä juuri kärsi. Heidän ties kuinka mones vapaa-ajan palatsinsa saattaa jäädä unelmaksi ja rahaa saattaa jäädä vähemmän naurettava määrä, mutta jos valintoja pitää tehdä, niin tottahan tällaisissa yhtiöissä laitetaan aivan ensimmäisenä pihalle ne tavalliset työntekijät. Tiedättehän, ne, jotka eivät ikinä päättäneet sen enempää yhtiön strategiasta kuin kauppapakotteistakaan.

Näin ensimmäisen maailmansodan juhlavuonna, irstas termi jonka veroista saa hakea, ihmiskunta on taas laittamassa työväenluokkaa lihamyllyyn, jonka lopputuloksena päätetään kumpi sekopäinen imperialistileiri saa polkea Eurooppaa enemmän. Pankkiirien ja yhtiöiden rooli on rahoittaa ja olla rahoittamatta omien röyhkeiden intressien mukaisesti, ja meidän muiden rooli on toimia shakkinappuloina, joita voidaan uhrata ja uhrataankin miljoonittain. Toistaiseksi uhrit ovat ”vain” joutuneet työttömiksi, mutta kuinka kauan uhittelua pitää jatkua, että uhrit alkavat vuotaa verta?

Kutsukaa vaikka kyynikoksi, mutta Ukrainan kriisissä ei ole pitkään aikaan ollut kyse Ukrainan tai Ukrainan venäläisten vapaudesta. Kyse ei ole ollut Venäjän tai EU:n agressioista, eikä kyse ole ollut Kiovan oligarkkien fasismin vastustamisesta tai samojen hahmojen länsimaisten arvojen puolustamisesta. Kyse on koko ajan ollut siitä, kumman suurvalta-asema saa jatkaa, ja kumman kehitys kääntyy viimein laskuun.

Putin ei häviä kauppasaarrosta tai EU:n agressioista, päinvastoin. Putinin oppositio ei ole koskaan ollut yhtä selvästi Putinin takana, kuin EU:n aloittaessa vastatoimet Ukrainan kriisin takia. Toisaalta myös EU ja NATO ovat hyötyneet Putinin agressioista, kun jäsenvaltioiden oppositiot ovat hajonneet joko Putinin ihannointiin tai loikanneet NATO- ja EU-myönteisempään leiriin.

Me tavalliset kansalaiset emme voi voittaa tällaisesta kriisistä mitään. Nähtäväksi jää, kuinka paljon me joudumme siitä kärsimään, ja aiommeko me tehdä asialle mitään.

Tähän loppuun suosittelen myös lukemaan muuan toisen kirjoituksen samasta aiheesta.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s