Oletko väliaikaisesti nöyryytetty?

John Steinbeck sanoi aikoinaan, että sosialismi ei ikinä kerännyt kannatusta Yhdysvalloissa, sillä amerikkalaiset eivät koe olevansa työläisiä, vaan väliaikaisesti nöyryytettyjä miljonäärejä. Näin selvästi aseteltuna kukaan ei tietenkään tunnusta ajattelevansa näin, mutta yhä useammin tähän ajatteluun törmää täällä Suomessakin. ”Väliaikaisesti nöyryytettyjen” ajattelu on eittämättä yksi syy myös suomalaisen vasemmiston alamäkeen.

Henkilökohtaisesti olen useaan kertaan kuullut kouluissa, työ- ja elinkeinotoimistossa sekä ihan yksittäisiltä ihmisiltä, kuinka palkaton työ ja pätkätöissä kyykkiminen kannattaa, sillä sehän on vain väliaikainen vaihe matkalla kohti kuuluisuutta ja rikkauksia. Myös virallisessa teoriassa määrä-aikaisuus ei ole kyykyttämistä tai työlain kiertämistä, vaan väliaikainen kokeilu jokaisen yksilön omassa ”ryysyistä rikkauksiin”-tarinassa.

Mm. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen suosittelee nuorelle, että kannattaa itse ehdottaa työn pätkimistä. Virallisemmistakin lähteistä, kuten Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon sivustolta, löytää ajattelua, jonka mukaan harjoittelut ja palkattomat pakkotyöt ovat mahdollisuuksia ja portteja työelämään, eivätkä suinkaan ihmisoikeuksia rikkovaa nöyryytystä.

Ymmärrän toki miksi ajatus on houkutteleva. Ei ole lainkaan mukava ajatus, että omaan työllisyyteensä ei voisi ahkeruudellaan vaikuttaa, ja poliitikon näkökulmasta yksilökeskeinen ajattelu antaa hallitukselle tietyn työvoimapoliittisen synninpäästön. Tietty realismi olisi silti mukava pitää mielessä.

Tunnista miljonääri itsessäsi

En halua tällä tekstillä lytätä kenenkään unelmia, onhan minulla unelmia itsellänikin. En minä aio, enkä halua, kieltää kenenkään julkkis-uraa. Kuka tietää, muutamalla ne voivat toteutuakin. On kuitenkin hyvä tunnustaa se tosiasia, että omalla työnteolla ja ahkeruudella ei ole mitään tekemistä rikastumisen kanssa. Jos työllä rikastuisi, Bangladesh olisi suurvalta.

Tai EU:ta johdettaisiin Ateenasta…

En epäile työ- ja elinkeinotoimiston tai muiden virkamiesten hyväntahtoisuutta erilaisissa nuorisotyöllisyysprojekteissa, mutta näillä puheilla on julma varjopuoli. Toki on kiva, että neuvoja saa elämänsä varalle, enkä minäkään missään nimessä suosittele passiivista apatiaa. Urakeskeiset ”hyväntekijät” ja neuvoja ilmoille heittelevät uragurut ovat kuitenkin niitä ensimmäisiä ihmisiä, jotka kiirehtivät lyömään työttömiä ja köyhiä heidän omalla asemallaan. Kaikki ovat varmasti kuulleet: ”Jos tekisit enemmän töitä, niin olisit jo rikas”-retoriikkaa.

Ikävä kyllä, työllä ei kovin usein pääse rikastumaan.

Oopiumia kansalle

En yritä tässä puhua ihmisiä pois unelmista, vaan yritän puhua heidät tekoihin oman aseman parantamiseksi. Oma toiminta kannattaa aina, mutta senkin voi tehdä tyhmästi tai älykkäästi. Yksilön ponnistelut hukkuvat helposti massaan. Länsimaissa ei kuitenkaan ole tarkoitus vaikuttaa yksinäisenä kansalaisena, ja sen takia eri kansanosat järjestäytyvät keskenään.

Työllä ei ehkä rikastu, mutta työtä tarvitaan, ja jos työntekijät järjestäytyvät keskenään, työnteosta voidaan saada miellyttävä ja voimaannuttava kokemus.

Tässä mielessä ”sitten kun minusta tulee lotto-miljonääri”-unelmat toimivat ikään kuin uskonto aikoinaan. Ne lamaannuttavat kansalaiset, jotka eivät enää hae oikeutta nykyhetkessä, vaan tyytyvät unelmaan siitä, että heidän kärsimyksensä korjataan jossain vaihtoehtoisessa ulottuvuudessa, joka joko on olemassa tai ei ole.

Tämän takia näihin unelmiin pätee sellaisenaan Marxilainen uskonnon kritiikki: Sen sijaan, että kysyisimme voidaanko nämä unelmat toteuttaa, meidän pitäisi kysyä, miksi ihmisille on syntynyt pakonomainen tarve paeta tavallista elämää. Väitän, että huomattavasti harvempi ihminen unelmoisi rikkaudesta ja julkisuudesta, jos länsimainen arki olisi jollain tasolla siedettävää.

Yksi vastaus artikkeliiin “Oletko väliaikaisesti nöyryytetty?

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s