Vaikuttamisen matematiikkaa

Nyt se on vahvistettu. Vasemmistoliitto pysyy sittenkin hallituksessa, ja täten se jatkaa huonoksi todettua: ”Hahaa! Allekirjoitimme hallitusohjelmanne! Maistakaa tätä!”-taktiikkaa.

Internet on jo nähnyt kiitettävän määrän mielipiteitä siitä, että oliko tämä hyvä tai huono päätös. Tämän takia jätän Vasemmistoliiton päätökset vasemmistoliitolle, mutta minun on aivan pakko puuttua päätöksen perusteluihin.

”Hallitus on vaikutuskanava”-argumenttia ollaan kuultu muuallakin työväenliikkeessä, kuin vasemmistoliitossa, joten on korkea aika huomauttaa muutama tosiseikka.

Kun Vasemmisto ja työväenliike lyöttäytyy mukaan oikeistolaiseen politiikkaan, se on, myönnettäköön, vaikutuskanava. Harvemmin kuitenkin jaksetaan muistuttaa, että niin se on vaikutuskanava oikeistollekin. Kun AY-liike ja elinkeinoelämä pitävät lämpimiä suhteita yllä, ammattiyhdistykset kyllä pääsevät sanomaan haluamansa, mutta elinkeinoelämä pitää näitä suhteita yllä aivan samalla motiivilla.

Sama pätee hallitusyhteistyöhön. Kun vasemmistoliitto on hallituksessa vaikuttamassa hallituspolitiikkaan, myös hallituspolitiikka vaikuttaa vasemmistoliittoon. Herääkin kysymys, että vaikuttaako vasemmistoliitto hallituksessa enemmän hallitukseen, kuin hallitus vasemmistoliittoon.

Kuuluu ihan juonittelun perusteisiin ymmärtää, että jos haluat vaientaa opposition, sulauta oppositio osaksi politiikkaasi. Itse en ole täysin vakuuttunut, että vasemmistoliitto on tässä hallitusyhteistyössä onnistunut ”nettovaikuttamaan” hallituspolitiikkaan, ja väitänkin, että hallitusyhteistyö on nimenomaan Kokoomuksen osalta onnistunut, sillä se on onnistunut integroimaan vasemmiston osaksi omaa politiikkaansa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s