Oikeus palkkaan

Yhä useampi suomalainen joutuu tekemään työtä ilman palkkaa. Ilmiö ei ole enää pitkään aikaan ollut marginaalinen, sillä jo vuonna 2011 Sunnuntaisuomalainen arvioi noin 10% työvoimasta tekevän työtänsä ilman palkkaa. Nämä työntekijät ajetaan töihin puhtaalla pelolla, sillä opiskelijat ja työttömät menettävät ilmaistyöstä kieltäytyessään joko tutkintonsa tai vähäisenkin sosiaaliturvansa.

Kommunistinen Nuorisoliitto teki jokin aika sitten aiheesta kannanoton, jossa vaatimuksena oli YK:n julistusten mukaisesti oikeus palkkaan. Tämä vaatimus tulee jatkossa erottamaan todelliset työväenliikkeet kevytvasemmistolaisista teeskentelijöistä.

Ennen kuin käsittelen tätä väitettä pidemmälle, haluan huomauttaa, kuinka Kommunistisen Nuorisoliiton vaatimus ei ole lainkaan radikaali. Päinvastoin, se on suorastaan nöyrä ja yksinkertainen. Kuten sanottua, myös YK myöntää ihmisoikeudeksi sen, että kaikesta työstä pitää maksaa palkkaa. Tällä taustalla sosiaaliturvan tekeminen vastikkeelliseksi on täysin naurettavaa, sillä jos nuori tekee työtä, pitäisi hänen saada ihmisoikeusjulistusten mukaan myös palkkaa, eikä hän silloin tarvitsisi sosiaaliturvaa.

Oikeiston reaktio tällaiseen vaatimukseen on tietysti selvä. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten valehtelulle ja korruptiolle vetää vertoja vain heidän ilkeytensä. Perussuomalaiset todistivat mottonsa ”työväenpuolue ilman sosialismia” olevan pelkkää Orwellilaista newspeakea, kun he ehdottivat lähes koko puolueen voimin nuorille pakkotyötä. Kokoomuksen silmitön viha nuoria kohtaan taas on todistettu moneen kertaan, kuten Kataisen ehdottaessa palkka-alea nuorille sekä heidän pompotellessaan työttömiä nuoria koko hallituskauden ajan.

Eduskunnan vasemmisto ei tietenkään tyrmää oikeutta palkkaan sellaisenaan, mutta monet vasemmalla jaksavat vieläkin teeskennellä, että kyseessä olisi jotenkin monimutkainen asia.

Joissakin tilanteissa keskitie on yksinkertaisesti väärä valinta.

Oikeus palkkaan tulee keräämään tukea muiltakin tahoilta, kuin kommunisteilta, sillä perustavanlaatuisilla ihmisoikeuksilla on takuulla vielä muutama sitkeä puolustaja. Nähtäväksi jää, onko jokin eduskuntapuolue tarpeeksi rehellinen ottaakseen haasteen vastaan, ja pystyykö todellinen vasemmisto yhdistämään voimansa tällaisten peruskysymysten ympärille.

4 vastausta artikkeliin “Oikeus palkkaan

    1. Kontula on tosiaan näitä harvoja eduskunnan toivoja. Itse tosin koen, että Vasemmistoliiton puoluejohto jarruttelee hänen porukkaansa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s