Osallistava sosiaaliturva ei osallista

Tänään paljon puhuttanut Ylen arvokysely on ollut esillä kaikissa Ylen medioissa. Vaikka koko tutkimus on monelta osin mielenkiintoinen, uutisointi juuri sosiaaliturvan kattavuuden ja passivoinnin suhteen ansaitsee oman kommenttinsa. Radiossa ja myös netissä pyörinyt uutinen, jossa ministeri Risikko ”jakaa arvokyselyn näkemyksen”, on suurelta osin puutteellinen.

”Osallistavaksi sosiaaliturvaksi” nimettyä pakkotyölakia ajanut Risikko, ja ilmeisesti myös moni suomalainen, on sitä mieltä, että sosiaaliturva passivoi ja kannustaa laiskottelemaan. Vaikka tämä mielipiteen toteaminen sinänsä on vain sitä, mielipiteen toteamista, on osaltaan huonoa journalismia jättää kertomatta, että kyseinen mielipide menee kaikkea tutkimustietoa vastaan.

Mm. TE-toimistojen mukaan ainakaan nuoret eivät nirsoile työpaikoista, eivät edes nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän puitteissa. Omalta osaltaan on myös mielenkiintoista seurata, kuinka kauan suomalainen journalismi kykenee uutisoimaan työttömyydestä ja syrjäytymisestä mainitsematta lainkaan työpaikkojen ja työttömien välistä suhdelukua. Siivoojien kohdalla tämä luku on tällä hetkellä noin kaksi työtöntä siivojaa yhtä avointa työpaikkaa kohden. Siivojan ammatti on kaiken lisäksi ns. ”työvoimapulaa” kärsivä ammatti, joskin termi on Suomen tilanteessa harhaanjohtava.

Ymmärrän tietysti, että Yle uutisoi suomalaisten arvoista, eikä todellisesta tilanteesta. On kuitenkin mielenkiintoista, kuinka kaikista uutisista juuri tässä tilanteessa näin räikeästi harhaluuloista irtaantuvia tutkimuksia ei uutisoida mielipidetutkimuksen yhteydessä. Kukaan tuskin uskaltaa väittää, että nämä tosiasiat eivät liity aiheeseen.

Seuraan mielenkiinnolla, kuinka uutisointi työttömyydestä ja syrjäytymisestä kehittyy, ja mikä on Ylen rooli tässä kehityksessä. Jatkuuko Suomessa yhä silmittömämpi vihan lietsonta työttömiä ja nuoria kohtaan, vai heräämmekö me jossain vaiheessa faktatiedon hämmästyttävään todellisuuteen?

Yksi vastaus artikkeliiin “Osallistava sosiaaliturva ei osallista

  1. Odotan innolla sosiaaliturvan vastikkeellista työpaikkaa..Tars saada talvivaatteet,kesävaatteet ja kengät.Kai lääkärikin kuuluu kauppaan,en nää oikein enkä kuule pal mitään,saati ymmärrä.kait pääsen lekurille ja saikulle,eläkkeelle en kummiska.Vastaanottaa voin vain johtohommia,ku ei muuten henki kulje.Kyllä mää ministerin hommia voin tuurata.Tälläkin koulupohjalla…?Ette ole korvaamattomia.Minä ministeri sinä sosiaalipummi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s