Kaikki pitäisi saada, mutta mitään ei saisi maksaa

Olen kuullut, että ennen vanhaan kaupungin projekteista hyväksyttiin erikseen toimintakulut ja tuotot. Tämä kuulemma johti sellaisiin tilanteisiin, joissa korkeimmat tahot hyväksyivät  tulot, mutta eivät toiminnan menoja. Kaikki ideat olivat kyllä hyviä, kunhan ne luotiin tyhjästä ilmasta.

En ole ikinä tarkistanut kuinka tosia nämä tarinat ovat, mutta ne tulivat ensimmäisenä mieleeni muuan vanhasta hesarin jutusta. Kyseisessä jutussa Tampereen yliopiston professori Pertti Koistinen huomauttaa, että sosiaaliturvan vastikkeellisuus on merkki luottamuksen vähenemisestä työttömiä kohtaan. Siinä missä tämä toteamus on itsessäänkin mielenkiintoinen, se kiinnittää huomion muuan yleisempään ilmiöön.

Nykyajan Suomessa päättäjät olettavat luottamuksen, lojaaliuden ja myötätunnon kulkevan vain yhteen suuntaan. Kokoomuksen talkoohengessä huudetaan työntekijöitä isänmaan asialle, mutta yhtiöiden veroalennuksiin suhtaudutaan ikään kuin ne olisivat ”vaikea neuvotteluasia”. Luottamusta kyllä pyydetään poliittiselle eliitille, mutta minkään tyylistä perustavaa arvostusta ei kulje tämän ihmissuhteen toiseen suuntaan.

Mikäli tämä ei tullut jo muuten selväksi, niin sanottakoon vielä: jos työntekijöitä kohtaan ei olla uskollisia myös vaikeina aikoina, on aivan turha odottaa uskollisuutta työntekijöiltä omaan suuntaansa. Jos firma aloittaa yt-neuvottelut sillä sekunnilla, kun osakkeenomistajien rivieran matkat vaarantuvat, niin on aivan turha valittaa sitä, että duunarit eivät sitoutu yhtiön omaan missioon. Poliitikkojen on puolestaan muistettava, että kansalaisia ei kannata pitää automaattisesti huijaamiseen pyrkivinä laiskureina, tai kansa voi vaikka saada päähänsä, että poliitikot ovat itsensä parempana aineksena näkeviä psykopaatteja.

Kuten vanha työläissanonta menee:

Ovat maksavinaan palkkaa, joten ollaan me tekevinämme työtä…

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s