Shocking news: eurokuri aiheutti vastareaktion!

Poliittiset ääriliikkeet ovat taas nousseet otsikoihin, kun Jyrki Kasvi ilmoitti asettuvansa niiden yläpuolelle blogikirjoituksessaan. Vaikka henkilökohtaisesti en koe vaativani liikoja politiikassa, äärimmäisistä vaatimuksista puhumattakaan, Jyrki Kasvi eittämättä lokeroi minut mainitsemaansa äärivasemmistoon. Suora viittaus kiakkovieraisiin, jossa oli paikalla myös kommunistinuoria, pakottaa minut omalta osaltani reagoimaan näin röyhkeään kirjoitukseen.

Hyvä maku alkaa olla hukassa jo tekstin ensimmäisessä kappaleessa:

Suomessa ei ole koettu poliittista väkivaltaa vuosikymmeniin. Muun maailman mellakat on voitu ohittaa hämmentyneellä olankohautuksella: onneksi me suomalaiset emme ole yhtä hulluja.

Itsenäisyyttä, demokratiaa ja perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia ajavat mellakat maissa, joissa valtaa pitää pahimmillaan sotilasjuntta, on siis Kasvin mielestä hullua, eikä sitä pitäisi tehdä? Juuri tässä ajatuksessa on kirjoituksen heikkous. Suomalainen lellitty poliitikko ei aina ihan tajua, että maailmassa on ikäviä konflikteja, joissa monessa itsepuolustus on suorastaan toivottavaa.

Mellakat Iranissa ja Suomessa eivät tietenkään ole sama asia, mutta logiikka ontuu silti. Kasvi tuskin itsekään haluaa ajautua siihen nurkkaan, jossa minkäänlainen vastarinta mitään vastaan ei olisi sallittua, sillä sitä ajatusta vasta olisi hankala puolustaa. Ei, Kasvi itsekin on sanonut, että:

En tarkoita, etteikö voimakeinoillakin olisi sijansa taistelussa terrorismia vastaan.

Eli moralisoivasta puheestaan huolimatta Kasvi ei kaihda väkivaltaa. Häntä haittaakin lähinnä se, että tällä kertaa sillä vastustetaan juuri hänen arvomaailmaansa edustavaa valtiolaitosta.

Moralisoinnin sietämätön helppous

Selvennän heti, että itse koen edelleen olevani militarismin ja väkivallan vastustaja. Puhun tässä silti kiakkovieraiden puolesta, sillä väkivalta ei nyt vain ole helppo aihe. Juju onkin siinä, että Kasvin blogin ja muiden samankaltaisten kirjoitusten tarkoitus ei ole ymmärtää, analysoida tai oikeastaan edes tuomita yhtään mitään. Tämänkaltainen moralisointi on helppo temppu, jolla asetutaan poliittisten kilpailijoiden yläpuolelle.

”Väkivalta on väkivaltaa”-retoriikka on tarkoitettu luomaan kuva kummallisista ääriliikkeistä, jotka eivät kaihda keinoja, ja toisaalta asettua itse kaiken konfliktin yläpuolelle. Konfliktin yläpuolelle asettuminen on tietysti houkutteleva vaihtoehto oikealle keskustelulle, mutta kovin rakentavaa se ei ole.

Jos jatkamme retoriikkaa äärivasemmiston ja äärioikeiston samankaltaisuudesta, on looginen jatkumo se, että kiusaaja ja kiusattu ovat sama asia, miehittäjä ja miehitetty ovat sama asia, hyökkääjä ja puolustaja ovat sama asia jne…

Edelleen, väkivaltaa pitää tietenkin välttää, mutta on olemassa selviä tilanteita, joissa puolustautuminen on suotavaa. Tähän liittyy mm. ”vallankumouksen oikeus”, joka tarkoittaa sitä, että epäoikeudenmukaisessa hallinnossa ihmisillä on täysi oikeus vastustaa ja kaataa hallinto.

Ja jos vielä tuntuu siltä, että haluaa moralisoida kaiken mahdollisen väkivallan samaan lokeroon, YK:n yleinen ihmisoikeusjulistus sanoo seuraavaa:

kun on välttämätöntä, että ihmisoikeudet turvataan oikeusjärjestyksellä,
jotta ihmisten ei olisi pakko viimeisenä keinona nousta kapinaan
pakkovaltaa ja sortoa vastaan, …

…niin sen vuoksi YLEISKOKOUS antaa TÄMÄN IHMISOIKEUKSIEN
YLEISMAAILMALLISEN JULISTUKSEN

Jopa yleiset ihmisoikeudet tunnustavat siis kapinan sortoa vastaan.

Entäs Suomi?

Suomi ei ole Saudi-Arabia, tämä on selvää, mutta ei tämä maa ole myöskään immuuni epäoikeudenmukaiselle hallinnolle. Suomi on täynnä pakkotyötä, palkatonta työtä eriarvoista kohtelua sekä ennen kaikkea silmitöntä ja häikäilemätöntä nuorisovihaa. Nuorisolle säädetään erityisiä työvelvoitteita, sosiaaliturvan leikkauksia ja erityisiä ehtoja milloin mihinkin etuuteen.

Jos jätämme keskustelun väkivallasta sikseen, on hämmästeltävä, mitä Suomen rikkaat poliitikot oikein odottivat nuorisolta tällaisen politiikan jälkeen. Halauksia? Jos jollain on Suomessa syytä mellakoida ja käyttää oikeuttaan vastarintaan, niin se on Suomen prekarisoituva nuoriso.

Kiakkovieraat eivät siis olleet mikään konfliktin luoja, eivätkä he keksineet kiakkovierasjuhlia täysin sattumalta. Tämä on reaktio eurokuripolitiikkaan. Mielenosoitusten toteutuminen oli vain ajan kysymys.

Jyrki Kasvin aivoröyhtäys siitä, että kiakkovieraiden poliittinen viesti uppoutui ikkunoiden hajottamiseen, on täysin käsittämätön. Uppoutuiko toisen maailmansodan antifasistien poliittinen viesti sabotaasiin? Tai Yhdysvaltojen mustien oikeuksien liikkeen viesti mellakointiin? Kiakkovierasjuhlista voi olla montaa mieltä, mutta poliittisen viestin täysi sivuuttaminen kevyellä viittauksella Stockmannin ikkunoihin on lapsellista.

Siitä pääsemmekin viimeiseen aiheeseen, eli kiakkovierasjuhlien käsittelyyn. Media ikään kuin todisti kiakkovierasjuhlien tarpeen uutisoidessaan vahingoista. Monet loukkaantuneet poliisit keräsivät mediassa paljon vähemmän huomiota, kuin surullisen kuuluisat Stockmannin ikkunat.

Viesti on sangen karu: ”mitäpä loukkaantuneista ihmisistä, mutta ajatelkaa, Tampereella rikottiin rikkaan kauppaketjun liikkeestä pari ikkunaa. Vastustavatko kiakkovieraat yksityisomaisuutta!?”

Kiakkovierasjuhlien yläpuolelle julistautuminen moralisoinnilla onkin tarkoitettu väistämään keskustelu poliitikkojen omasta roolista yhteiskunnan muuttumisessa väkivaltaisemmaksi. Meillä on ollut jo monta hallitusta putkeen, jotka ovat innolla kopioineet suuren maailman eurokuripolitiikkaa. Kun suuren maailman politiikka tuo suuren maailman konfliktit Suomeen, poliitikoilla ei ole oikeutta vetäytyä ilmiön yläpuolelle ja välttää mielenosoituksen herättämää keskustelua. Me emme aloittaneet tappelua, mutta emme me aio myöskään odotella seuraavia iskuja.

Keskustelu väkivallasta on toki mielenkiintoinen sinänsä, ja sitä voisi jatkaa loputtomiin. Sitä en kuitenkaan allekirjoita, että eurokuripolitiikkaa vuosia toteuttaneet poliitikot käyttäytyvät ikään kuin heillä olisi pyhä oikeus toteuttaa mitä politiikkaa tahansa ilman mitään seurauksia.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s