Suosiota hinnalla millä hyvänsä

Kevään vaalien jälkeen keskustelu vasemmistoa kohtaan on ollut vähättelevää. Mm. allekirjoittaneelta on kyselty, että miksi vasemmisto ei menesty, ja julkisessa keskustelussa puhutaan avoimesti oikeistolaisen politiikan onnistumisesta. Aina tällaisissa tilanteissa on pitänyt muistuttaa, että eihän oikeisto menesty. Suomi on koko oikeistohallitusten kaudella nilkuttanut kriisistä toiseen, talous lamaantuu, työttömyys kasvaa, köyhyys kasvaa ja turvallisuustilanne on kriisiytynyt. Jos äänten kerääminen nähdään itseisarvona, niin muutamat vihreät ja keskustalaiset voivat ehkä lohduttautua kevään vaalituloksella, mutta kaikkien muiden tavoitteiden kannalta oikeisto on epäonnistunut surkeasti jopa omalla mittapuullaan.

Oikeiston kiusaaminen tästä aiheesta ei ole täysin reilua, koska vasemmisto kärsii aivan samaa kriisiä kautta Euroopan. Oikeistolaistumaan pyrkivän vasemmiston uusi messias, Podemoksen Pablo Iglesias, on tästä oiva esimerkki sanoessaan seuraavasti:

”Politiikassa ei ole kyse oikeassa olemisesta… Politiikassa on kyse onnistumisesta.”

Vaalivoittoaan vasta odottelevassa puolueessa ”onnistumisen” merkitys ei ole epäselvä: Iglesiakselle pelkkä vaalivoitto lasketaan vasemmiston onnistumiseksi. Mistään muusta onnistumisesta Iglesiaksen on hankala puhua.

Tarkoitus ei ole vihata Podemosta tai sen puheenjohtajaa. Tarkoitus tässä on huomauttaa, että vasemmiston onnistumista mitataan kokonaan eri mittareilla. Meidän tarkoituksemme on saada aikaan ihan oikeaa muutosta yhteiskunnassa, taloudessa ja ihmisten ajattelussa. Siinä missä tämä tarvitsee eittämättä myös suosiota ja retoriikkaa, niin siinä tarvitaan myös tietty ripaus oikeassa olemista.

Jotta minua ei syytettäisi liiasta änkyröinnistä tai dogmaattisuudesta minun on huomautettava, että Podemos voi aivan hyvin olla toimiva vasemmistopuolue. Me emme ole vielä nähneet yhtäkään merkittävää tai vaikeaa päätöstä jonka puolue olisi tehnyt, joten tietysti kaikki ovet ovat avoinna. Tässä kuitenkin käytin puoluetta esimerkkinä asenteesta, joka on kaikelle nykypolitiikalle aivan liian tyypillinen: suosiota hinnalla millä hyvänsä. Ikävä kyllä, se hinta on usein periaatteet ja käytännön saavutukset. Vaikka ajan mukana kulkemista ja imagomuutoksia tarvitaan, on meidän perimmäisin tehtävä muuttaa maailmaa eikä itseämme. Tähän tavoitteeseen ”post-kommunistinen” vasemmisto ei ole vielä kyennyt antamaan mitään ratkaisua, ja se on suorastaan ottanut takapakkia.

”Suosiota hinnalla millä hyvänsä”-asenne on toki nykypolitiikalle itsestäänselvyys, mutta juuri sen takia puhun vasemmistosta, koska haluan vasemmiston olevan tällaisen asenteen yläpuolella. Silti esim. vasemmistoliiton tulkinta vaalitappiosta ottaa aivan liian usein sisällön: ”ongelma on meidän sisäänpäinlämpiävässä jargonissa ja imagossa.” Viestistä voi rivien välistä tulkita, että varsinaiseen politiikkaan ei halutakaan tehdä muutosta, vaan ihmisten pitäisi vakuuttua pelkistä sanoista. Kaikki tehdään ajan hengessä, jossa poliittisilla saavutuksilla ei ole mitään merkitystä eikä mitään roolia, vaan kaikki mitataan suosiossa. Vasemmiston pitää pystyä parempaan.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s