Lähden lomalle. Lähde sinäkin.

Ilmoitan tässä, että en tule kirjoittamaan blogiin kesäkuun aikana tätä tekstiä enempää. Lähden rakkaan vaimoni kanssa junailemaan pitkin Eurooppaa. Tätä varten onkin säästetty yli vuoden ajan rahaa pätkätöistä ja sittemmin työttömyysturvasta.

Kyllä, aion ottaa koko Kesän lomaa, ja rahoittaa sen sosiaaliturvalla. Nyt kun avaudun, niin voin kertoa etten koskaan edes hakenut kesätöitä. En osaa edes hävetä tällaista elämäntyyliä, koska on se vaan hienoa! Itseasiassa, menen tässä jopa niin pitkälle, että suosittelen teitä kaikkia ottamaan paljon kesälomaa, jonka aikana voi irstailla ja laiskotella niin paljon kuin vain rahaa riittää.

Tiedän tiedän, Suomi on talouslamassa ja Sipilä aikoo lisätä ihmisten työtunteja. Monen mielestä olen moraaliton vätys joka ei tee omaa osaansa Suomen nousussa, ja tietyin määritelmin varmasti sellainen olenkin.

Suomi ei ole jonkinlainen kollektiivinen tajunta, jonka jäsenet olisivat kaikki siinä sananparren ”samassa veneessä”. Otin Sipilän leikkaukset esille, koska nythän hallitus on korjaamassa rikkaiden aiheuttamaa kriisiä leikkauksilla, jotka hyökkäävät voimakkaimmin eläkeläisten ja lapsiperheiden kimppuun. Työttömillähän ei ole pitkään aikaan mitään leikattavaa ollutkaan.

Senkin haluan sanoa, etten missään tapauksessa vähättele rahan tärkeyttä juuri köyhille. Monet jättävät loman väliin, ei niinkään protestanttisen työmoraalin puuskassa, vaan koska rahaa ei ole. Jokainen eduskuntapuolue on omalta osaltaan pitänyt tästä huolen viimeisen muutaman vuoden aikana. Myönnän olevani tässä mielessä onnekas, että minulla on ollut tilaisuus säästää vuoden ajan lomaa varten, ja vieläpä sosiaaliturvasta. Sekin on mainittava, että työmoraali on harvoin työntekijöiden oma keksintö, ja yhä useammin konservatiivisten päättäjien, esimiesten tai ay-pamppujen päähänpinttymä.

Kaiken tämän jälkeen tahdon sanoa, että kenelläkään ei ole pyhää velvollisuutta tehdä töitä, ellei se satu hyödyttämään itseään. Elinkeinoelämä suhtautuu työsuhteisiin näin, joten miksi eivät myöskin työntekijät?

Rahan puute on mahdollisesti yleisin syy työn paiskimiselle, mutta nyt puhun siitä toisesta isosta syystä. Suomalainen työmoraali on epäterve. Usein hyvin kirjaimellisesti.

Tiesitkö jo, että työuupumus näkyy jo joka neljännen suomalaisen arjessa? Entä tiesitkö sen, että keskimääräinen eläkkeellesiirtymisiänodote oli viime vuonna alle virallisen eläkeiän? Tämä viimeinenhän tarkoittaa käytännössä sitä, että puolet työntekijöistä ei kestä työelämän tahtia viralliselle vanhuuseläkkeelle asti, vaan putoaa sen sijaan sairaus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle. Entä tiesitkö, että yksinomaan ammattiliitto PRO:n jäsenet tekevät vuosittain yli kaksi miljoonaa ilmaista ylityötuntia työnantajilleen? Järjetön tilasto maassa, jossa podetaan rakenteellista massatyöttömyyttä.

Joten jos olet siinä hyvässä asemassa, että voit lomailla kesällä, niin tee se. Jos taas olet tänä kesänä töissä jumissa tai rutiköyhänä, kuten minäkin olen ollut liian monena vuonna, niin tänä kesänä on erityisen hyvät mahdollisuudet järjestäytyä järjettömyyttä vastaan. Sipilän hallituksen sekoilut (mm. työajan pidentämiseksi) ovat poikineet lukuisia kansanliikkeitä, ja minä ainakin aion olla paikalla elokuussa, kun maassa järjestetään liikehdintää leikkauspolitiikkaa vastaan.

Tapahtui mitä tapahtui, minä lähden lomalle.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s