Eeppinen monumentti lukutaidottomuudelle

Jaana Pelkonen on mahtavin monumentti poliittiselle lukutaidottomuudelle, mitä voi ihminen kuvitella. Tamperelaisen haastattelussa tämä lähinnä kameran edessä poukkoilusta tunnettu kansanedustaja ehdottaa, että nuorille ja vanhuksille otetaan käyttöön palkka-ale, jotta heidän työllisyytensä saataisiin nousuun.

Voidakseni osoittaa, kuinka lukutaidotonta törppöilyä Pelkosen haastattelu on, pyydän lukijoita nyt googlettamaan hakusanan ”nuorten palkka-ale”.

Valmis?

Kauanko siihen meni? Minä en pitänyt kiirettä, ja sain tuhlattua aikaa 5 sekuntia. Huonolla internetillä aikaa voi mennä jopa 10 sekuntia.

Siinä on se määrä taustatyötä, jota Jaana Pelkonen ei viitsinyt tehdä ennen ehdotustaan, joka on tietoinen hyökkäys kaikkia kansalaisten tasa-arvon ja jopa markkinatalouden periaatteita vastaan.

Äskeisillä hakusanoilla pitäisi löytyä sivukaupalla linkkejä, tutkimuksia, asiantuntijoiden haastatteluja sekä faktoja, jotka tyrmäävät täysin ajatuksen siitä, että palkka-ale lisää työllisyyttä. Minun haussani kolmanneksi ylimpänä oli muuan Taloussanomien juttu, joka osaa jopa huomauttaa, kuinka 90-luvun alussa Suomessa ihan oikeasti kokeiltiin nuorten palkka-alea ratkaisuna nuorisotyöttömyyteen. Kuten juttukin osaa mainita, edes 40%:in palkan alennukset eivät vaikuttaneet työllisyyteen näkyvällä tavalla. Samassa jutussa moni yrittäjäkin tyrmää Pelkosen hätäisen idean kaksi kuukautta ennen kuin sitä edes tuotiin julkisuuteen.

Tässä nuorten palkka-alessa on muutenkin jotain pakkomielteen omaista. Jo 90-luvulla ajatusta kokeiltiin käytännössä huonoin tuloksin, ja tutkimuksia aiheesta on pilvin pimein. Silti nuorten palkka-ale ponnahti esille 2012 kun Kokoomuksen (yllätys?) Jyrki Katainen ehdotti ajatusta, todennäköisesti aivan yhtä pienellä taustatyöllä. Nyt kun Jaana Pelkonenkin osoittaa täydellisen kyvyttömyytensä googlettaa yksinkertaista ideaa, pitää meidän ihan tosissamme pohtia, että miten saisimme päättäjämme kunnioittamaan ihan perustavanlaatuista taustatutkimusta.

Hemmetti! Edes minä, internetissä vaahtoava blogikirjoittaja, en kirjoita hätäistä tekstiä ilman pikaista aiheen googlettamista. Kuinka avuton käsi voi ihminen olla, ennen kuin ehdottaa kansanedustajana tai ministerinä lakiuudistusta ilman minkäänlaista taustatyötä? Toisaalta, viimeaikoina hallituksen taustatyön tekeminen on muutenkin ollut hieman kyseenalaistettuna.

Pelkonen ei tehnyt ainoastaan yhtä täysin naurettavaa kömmähdystä, vaan laukoi heti perään toisen aivan samanlaisen.

”Mutta yhden hyvä ei ole automaattisesti toiselta pois. Tätä kuvaa hyvin kakkuvertaus – sen sijaan, että siivutamme niukkenevaa kakkua entistä tasaisemmin, on keskityttävä kakun kasvattamiseen, jolloin kaikki hyötyvät.”

Jos nyt hetkeksi sivuutamme sen, että yhteiskunta ei ole kakku, ja suurinta osaa resursseistamme on täysin mahdotonta kasvattaa loputtomasti, voisimme silti lytätä tämän ajatuksen pienellä googletuksella.

Suomen talous kasvoi tasaisesti 90-luvun puolesta välistä 2008-vuoden lamaan asti. Yrittäkääpä googlettaa tulonjakoa tuolta ajalta.

Tiedän, tämä vaatii jo hieman kaivamista, mutta kokenut googlettaja löytää aika nopeasti tällaisen tilaston: Findikaattorin tulonjakotilasto

Köyhin 10% ei ainoastaan pysynyt köyhänä suuren talouskasvun aikana, vaan suorastan köyhtyi enemmän. Okei, ehkä Pelkosella on joku hienompi teoria taustalla, tai ehkä hän tietää jotain mitä me emme tiedä, mutta näin konkreettista ja täydellisesti Pelkosen teoriaa vastustavaa tietoa ei voi sivuuttaa jollain söpöllä kakku-vertauskuvalla.

Pelkonen: Opettele lukemaan ja opettele käyttämään Googlea! Minä en voi olla täällä googlettamassa sinulle jokaista ulostuloasi!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s