Analyysi: Perussuomalaisia käy sääliksi

Yle julkaisi uuden puoluekannatusmittauksen tänä aamuna. Päällimmäisinä tuloksina mainittiin SDP:n suosion yllättävä lasku sekä perussuomalaisten putoaminen vasemmistoliiton taakse. Keskusta ja Kokoomus kasvoivat hieman ja ovat edelleen kaksi suurinta puoluetta.

Omassa (vasemmistolaisessa) piirissäni ehdittiin jo ihmetellä, että miten Kokoomuksen ja Keskustan kannatus voi säilyä, vaikka ne ovat tehneet samaa politiikkaa Perussuomalaisten kanssa. Vastaus on osittain selvä: Kokoomuksella ja Keskustalla on pitkälti eri kannattajakunta kuin Perussuomalaisilla. Toisaalta taas kysymys on myös aidosti mielenkiintoinen.

Keskusta ja Kokoomus ovat viettäneet koko hallituskauden loikkien naurettavasta epäonnistumisesta toiseen. Kiky-sopimus syntyi vuoden väännön jälkeen, mutta asiantuntijat eivät ole sopimuksen vaikutuksesta yksimielisiä. Vaikka poliittinen linja kaikessa saamattomuudessaan miellyttäisikin Keskustan ja Kokoomuksen kannattajia, paatuneinkaan oikeistolainen ei voi olla erityisen tyytyväinen uusista ja taas uusista korruptioskandaaleista. Paitsi että ministerit pääministeriä myöten ovat sekaantuneet veronkiertoepäilyihin, on Alexander Stubb aktiivisesti yrittänyt helpottaa veronkiertoa ja Panama-skandaalista hallitus seilasi hiljaa läpi tekemättä varsinaisesti mitään. Oikeistopuolueiden kannatus on siis kummallista, mutta varsinainen mysteeri syntyy muiden puolueiden kannatuksen säilyvyydessä.

Tässä uusimmassa kyselyssä pienten puolueiden kannatuksissa näkyi tavanomaista sahaamista. Tällä kertaa Vihreiden kannatus laski hieman ja Vasemmistoliiton kannatus nousi. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna mitään dramaattista muutosta ei ole käynyt, paitsi tietenkin Perussuomalaisten nousu ja tuho.

Perussuomalaisten laskua on ehditty jo perustella äänestäjien pettämisellä hallituksessa, mutta se selitys ei riitä. Joka ikinen puolue on viimeisen kahden vaalikauden aikana osallistunut leikkauspolitiikkaan. Se on tosiasia, jonka ne kaikki mielellään unohtaisivat, mahdollisesti Kokoomusta lukuunottamatta.

Suomen politiikkaa ylipäätään eivät määrittele niinkään paljon puolueiden erot, kuin hallituksen ja opposition ero. Oli puolue mikä hyvänsä, oppositiossa se vastustaa suomalaiseen konsensukseen kuuluvaa politiikkaa, ja hallituksessa se sitten puolustaa sitä. Lähes jokainen puolue kuulostaa oppositiossa vasemmistolaiselta ja hallituksessa oikeistolaiselta. Jostain syystä ainoastaan Perussuomalaisten kannattajat rankaisevat puoluettaan tästä.

Syitä ilmiölle on varmasti monia. Yksi syy on varmasti perussuomalaisten kannattajakunnassa, jossa ollaan enemmän lojaaleja aatteelle kuin puolueorganisaatiolle. Toinen syy on mahdollisesti odotuksissa. Perussuomalaiset ovat uusi puolue, ja koska ihmiset ovat konservatiivisia, kaikelta uudelta odotetaan lähes täydellistä suoritusta, siinä missä vanhoilta puolueilta ollaan valmiita katsomaan suuriakin virheitä läpi sormien.

Tosiasia on, että Suomen poliittinen kulttuuri liittyy enemmän elämäntapavalintoihin kuin politiikkaan. Keskustan on aina tiedetty olevan lähinnä uskonnollinen lahko, mutta sama pätee vaihtelevissa määrin kaikkiin puolueisiin. Sillä ei ole mitään väliä kuinka monta ydinvoimalaa tai rantatunnelia Vihreät ajavat läpi, mutta heitä äänestetään, koska se kuuluu tiettyyn alakulttuuriin. Sosiaalidemokraatit voivat rauhassa tehdä leikkauslistoja tai alentaa palkkoja, koska demarius nyt vain on osa AY-liikkeen identiteettiä.

Tässä myllyssä Perussuomalaisia käy sääliksi. Kyseessä ei ole välttämättä kaikkein uskottavin puolue, eikä allekirjoittaneen henkilökohtaista aatetta edustava puolue, mutta on se kieltämättä keinotekoista, että Perussuomalaisilta ei sallita sitä samaa, mitä kaikki muut puolueet tekevät jokainen vaalikausi.

On vaikea sanoa kumpi on huonompi vaihtoehto. Sekö, että liikkuvana äänestäjänä yrittää nähdä jonkinlaisia pinnallisia eroja nykyisissä eduskuntapuolueissa, vai se, että lojaalisti pysyy puolueensa mukana täysin riippumatta sen tekemästä politiikasta. Koko suomalainen poliittinen kulttuuri mätänee, ja se pitäisi rakentaa kokonaan alusta riippumatta nykyisen elitistyneen puoluekentän tahdosta.

Uusimman puoluekannatuskyselyn tulokset

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s