Britannian lähtö on vasemmiston voitto

Britannian kansa äänesti EU-jäsenyyttä vastaan, ja tämän johdosta Britannia mitä todennäköisimmin eroaa unionista. Suomen euromyönteinen media on liki yhteen ääneen kauhistellut tätä huonona asiana, ja otsikot ovat vallanneet odotettu talouskatastrofi ja taloudellinen tuomiopäivä. Myös muutama vaihtoehtoinen näkemys on päässyt toimituksissa läpi.

Äänestys on myös julistettu äärioikeiston voitoksi, osittain sen tosiasian saattelemana, että rasistinen oikeisto näkee britannian eron hyvänä asiana. Tämä ei ole kuitenkaan sellainen asia, jossa ajattelu kannattaisi ulkoistaa idiooteille. Lähes 17 miljoonaa ihmistä äänesti EU-eron puolesta, mutta vain 3,8 miljoonaa äänesti äärioikeistolaista UKIP-puoluetta viimevaaleissa. Eron julistaminen äärioikeiston voitoksi ei ole niinkään faktan toteamista, kuin EU-myönteisen ja elitistyneen kentän oman turhautumisen purkamista. Paitsi että väite on faktuaalisesti väärä, niin on poliittinen itsemurha väkisin tunkea tämän mittakaavan voitto vastustajan tilille.

Tosiasia on, että brexit avaa ovia, jos ei unionin täydelliselle purkamiselle, niin ainakin se asettaa paineita valtaville muutoksille. Brexit on avannut työväestölle ja Euroopan kansalaisliikkeille ovia, joita EU:ssa ei ikinä olisi ollut. Tässä paljastuukin EU-myönteisen vasemmiston konkurssi, jota se jatkaa jopa nyt Unionin ollessa uhattuna ennenäkemättömällä tavalla.

EU:ssa mitään poliittista liikkumavaraa ei ollut, eikä tule olemaan. Britannian ja toivottavasti jatkossa muiden maiden ero ei takaa sen enempää oikeistolaista kuin vasemmistolaistakaan Eurooppaa, mutta juuri sen takia sitä pitääkin kannattaa. Unionin heikkeneminen avaa ovia, ja tulevaisuus on nyt avoin. Juuri se Unionin kannattajia pelottaakin.

Kuva ”lexit”-kampanjan sivuilta. Lexit kampanja edisti Britannian EU-eroa vasemmistolaisista lähtökohdista käsin.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s