Missä ovat oikeistolaiset tietovuodot?

Tietovuotoja tulee yksi toisensa jälkeen. Tällä kertaa asialla oli Greenpeace, joka vuosi tietoa liittyen TTIP-vapaakauppasopimuksen tiimoilta käytäviin neuvotteluihin. Tietovuodossa paljastui, että sopimuksesta on tulossa Yhdysvaltain kauppasopimus Eurooppaan päin, kuinka kansalaisille luvattua kuluttajansuojaa ei ole tulossa ja kuinka myös investointisuoja ei lupauksista huolimatta ole neuvottelulistalla.

TTIP:n vastustajat ovat jo ilkkuneet, kuinka maltilliseksi tekeytyneet vapaakauppasopimusta puolustaneet nyt näyttävät täysin idiooteilta. Ilkkumiselle olisi kuitenkin paljon laajemminkin syytä.

Vaikka politiikka on jo kaksi vuosisataa ollut äärimmäisen kirjavaa eri aatteineen ja liikkeineen, perusvire on ollut konservatiivinen. Vaikka täysin fanaattisia vallitsevien olojen puolustajia tuskin on koskaan riittänyt enemmistöksi asti, ihmiset ovat enemmän kuin halukkaita uskomaan, että neuvottelulla ja pienellä hienosäädöllä voidaan saada tuloksia. Koko lähihistorian ajan on ollut yksinomaan radikaalivasemmiston tehtävä huomauttaa, kuinka parlamentaarinen päätöksenteko ei toimi, kuinka yhteiskunta on jakaantunut hallitsijoihin sekä hallittaviin ja kuinka varsinainen muutos tarvitsisi yhteiskunnan perusteiden täydellistä remonttia. Pelottavana kattokäsitteenä on kummitellut ”kapitalismi”, josta ongelmat tietysti juontuvat.

Kun tässä on seurattu eeppisen mittaluokan tietovuotoja, TTIP-vuoto, Panama papers, Wikileaks, Edward Snowden ja Chelsea Manning, lukemattomista aikaisemmista vuodoista puhumattakaan, yksi kysymys jää painamaan mieltä: Missä ovat oikeistolaiset tietovuodot?

Milloin saamme nähdä sen päivän, kun tietovuodoissa paljastuu yksityisen sektorin toimineen vastuullisesti ja niin kuin oikeistolainen ideologia väittää sen toimivan? Missä ovat ne paljastukset, joiden mukaan kovapalkkaiset poliitikot ovat ansainneet palkkansa ansiokkaalla työllä? Entä milloin saamme kuulla, kuinka vahingoilta olisi voitu välttyä yksityistämällä, lisäämällä rikkaiden palkkausta ja valvomalla markkinoiden toimintaa vähemmän?

Lisätäänpä vielä panoksia. Olisi ihan kiva nähdä sellaisia tietovuotoja, jotka eivät antaisi yksiselitteisen vasemmistolaista maailmankuvaa valtarakenteiden huipusta ja yhteisestä päätöksenteostamme.

On yksi asia kirjoittaa jeesustelevaa blogikirjoitusta aiheesta, ja kokonaan toinen asia oppia tilanteesta jotain. Tietovuoto toisensa perään Suomi tuomitsee kyllä paljastuneet rikkeet, mutta jatkaa sinisilmäisesti sen uskomista, että vielä pimennossa oleva osa järjestelmästä toimii, jos ei moitteettomasti, niin ainakin tarpeeksi hyvin. Me passiivisesti sallimme kansanedustajien jatkuvat palkankorotukset kun tavallisilta ihmisiltä leikataan viimeisetkin roposet. Me hyväksymme  leikkauspolitiikan, koska ilmeisesti vielä on vallalla käsitys, jonka mukaan rikkaat valtaapitävät keski-ikäiset miehet ajattelisivat yhteistä etua. Katselemme vierestä, kun valta keskitetään, rikkaat rikastuvat, toiminta siirretään yksityiselle sektorille ja ”normienpurkutalkoiden” nimissä kaikki valvonta ja laatuvaatimukset puretaan. Hei, onhan Suomessa kuitenkin velkakriisi, eikö?

Tehdäänpä siis yhteinen sopimus. Kun seuraavan kerran tulee vastaavan luokan tietovuoto, tarkistakaa sen sisältö. Jos se tietovuoto sattuukin kertomaan, kuinka ihmisoikeusjärjestöjen ja aktivistien aavistukset olivat aiheettomia, niin saat tämän sopimuksen nojalla palata vanhaan ajattelutapaasi. Jos taas luvassa on jälleen uusi lista rikkaiden mässäilyä, korruptiota, yksityisen sektorin suojassa pelattua valtapeliä ja ihan vain silkkaa planeetanlaajuista terroria, niin lopetat kategorisesti oikeiston ja keskustan äänestämisen siihen paikkaan.

Pelkkä äänestyskäyttäytymisen muuttaminen on vielä aika pinnallinen teko, mutta tarkoitus on olla hetken ajan rehellisiä itsellemme. Suomalainen ajattelu menee kutakuinkin niin, että vaikka koskaan emme varsinaisesti ylläty tietovuotojen paljastamasta häikäilemättömäst ja raadollisesta maailmasta, niin yritämme vaalien alla ja poliittisessa keskustelussa unohtaa sen kaiken. Periaatteesta tietenkin vastustamme näin julmaa vallankäyttöä, mutta vielä enemmän vastustamme sitä, että saisimme imagon ”radikaalina” ja ”vasemmistolaisen” ituhippinä.

Ja okei, vasemmistolla ei ole aina kaikkia ratkaisuja valmiina itselläkään. Silti, vain idiootti kokeilee samaa ratkaisua vuosi toisensa jälkeen ja odottaa toisenlaisia tuloksia.

vallankumous

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s