Kimmo Sasi haluaa sallia murhat?

Tamperelainen varatuomari ja oman elämänsä filosofi Kimmo Sasi kirjoitti verosuunnittelusta Helsingin Sanomien mielipidepalstalle. Hänen mukaansa suurin osa kansalaisista harjoittaa verosuunnittelua käydessään ostoksilla Virossa tai tankatessaan bensaa ennen bensaveron korotusta. Tällaisen toiminnan hän rinnastaa bulvaaniyhtiöiden perustamiseen toiselle puolelle planeettaa, ja siten väittää, ettei toiminnassa voi olla mitään väärää sikäli kuin se on laillista.

Ajatus on tietenkin naurettava, sillä kaikesta väittämisestä huolimatta kokonaisen yhtiön perustaminen veroparatiisiin ei ole verrattavissa vaikkapa siihen, että pyydän kuitit työmatkakuluistani. Veroparatiisijärjestelyt tuomitaan juuri sen takia, että niiden koko tarkoitus on venyttää rajaa laillisen verosuunnittelun ja laittoman veronkierron välillä.

Se ei kuitenkaan ole tekstin huolestuttavin väite, sillä kyseisessä kirjoituksessa suomalainen varatuomari tokaisee näin:

Verokeskustelun paradoksi on: ne, jotka moittivat verosuunnittelua ovat niitä, jotka veroja korottaessaan sitä itse aiheuttavat.

Tässä tietenkin samalla vihjataan, että jos veroja alennettaisiin, niin verosuunnittelu loppuisi. Väitteen viehätys on siinä, että se on täysin totta. Jos laki ei vaadi yhteiskunnan rakentamiseen osallistumista, niin eivät ihmiset sitten osallistu. Vastaavasti on aivan varmaa, että jos laki vaatii entistä aktiivisempaa osallistumista, niin löytyy myös niitä, jotka yrittävät luikerrella vastuutaan karkuun.

Ajatus on varatuomarin suusta sikäli huolestuttava, että samalla logiikalla murhien salliminen on vain nerokas tapa vähentää väkivaltarikollisuutta, ja poistamalla nopeusrajoitukset voidaan viimein nitistää ylinopeusrikkeet. Missään näissä kolmessa esimerkissä ei kylläkään tajuta, että rikollisuus ja laillisuus ei ole se, joka ihmisiä loppupeleissä kiinnostaa.

Veroparatiisit pitää tuomita, ei sen takia että ne olisivat rikollisia, vaan koska rikkaiden pitää osallistua yhteiskunnan rahoittamiseen. Sasin kaltaiset korkeasti koulutetut hyötyvät suunnattomia rahamääriä siitä, että Suomessa on toimiva terveydenhuolto, tieto- ja liikenneyhteydet, päivähoito, turvallisuus, oikeuslaitos jne jne…

Suomalaiset ovat tietenkin aina olleet kansaa jolle laki on itseisarvo, mutta voisimmeko me edes verotuksessa ajatella asiaa käytännönläheisesti? Tarkoituksena ei ole olla mahdollisimman lainmukainen ja saada rikollisuutta kuriin pelkästään lakiteknisesti. Tarkoituksena on rahoittaa yhteiskunnan toimintaa, ja mieluiten vielä tavalla, joka on oikeudenmukainen. Ottaen huomioon kuinka rikkaat ovat nykyään selvästi köyhiä suurempi rahareikä yhteiskunnalle, voisi olla ihan reilua tilkitä verotusta juurikin sieltä päästä.

Kimmo ”Jos jokin asia sallitaan laissa niin se ei enää ole ongelma” Sasi

Mainokset

One comment

  1. ristoi · huhtikuu 28, 2016

    Perusongelma saattaa olla siinä, että EU- ja valtakunnan tason päättäjinä on liikaa niitä, joille laillisen veronkierron järjestäminen on merkittävää. Näin niitä porsaanreikiä tehdään lisää, ei suinkaan tukita.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s