Jotta jokin muuttuisi, myös johtajien on vaihduttava

”Veroparatiisit kuriin”-mielenosoituksen blogissa hyökättiin rajuin sanoin Nordeasta pois vaihtavia puolueita vastaan. Nordean palveluista ovat luopuneet paitsi SDP, Vasemmistoliitto niin myös SKP.

Blogikirjoituksen ydin on jo kulahtaneessa vasemmistokliseessä: ”vika on systeemissä”. Ja niinhän se tietenkin onkin. Ajattelua kuvaa sinänsä varsin hyvä kielikuva blogista itsestään:

Eikö olisi jo aika korjata pelilauta, pelinappuloiden kiillottamisen ja itsellemme valehtelemisen sijaan?

Ovela lainaus eikö? Pankit ja pankkiirit ovat kuin ovatkin ”vain” pelinappuloita, ja rikkihän tässä on koko peli, eli kapitalismi? Kaikki on totta, mutta samalla kielikuva osoittaa ajattelun heikkouden.

Kokeilkaapas selittää shakin sääntöjä antamatta mitään tietoa sen nappuloista. Tai päinvastoin, yrittäkääpä kertoa shakkinappuloista mainitsematta koskaan pelin sääntöjä. Erottelu järjestelmän ja siinä toimivien ihmisten välillä on keinotekoinen. Tietenkin konkreettisia pankkeja pitää vastustaa! Tietenkin moraalirikkeitä tehneitä pitää rangaista! Suomalaiset puolueet tekevät siinä täysin oikein.

Filosofit rakastavat puhua metafyysisitä voimista, jotka ”vastustavat” toisiaan. Lapsille opetetaan, että asioiden pitäisi riidellä eikä ihmisten. Poliitikot puhuvat, että tässä ei ole kyse vain henkilöriidoista, vaan kokonaisten elämäntyylien eroavaisuuksista. Vaan miten asiat voisivat riidellä ilman ihmisiä? Entä miten elämäntyylit voisivat edes olla olemassa ilman niitä tukevia ihmisiä?

Suomen puolueiden toiminnassa on tietenkin paljon muita ongelmia asiaan liittyen. Ne eivät tosiaankaan kovin usein pyri muuttamaan järjestelmää, eivätkä pahimmillaan edes tunnusta järjestelmällisten ongelmien olemassaoloa. Kun ne poistavat rahansa Nordeasta, ne todennäköisesti ovat hyvin naiiveja sen suhteen, että kuinka paljon muissa pankeissa harjoitetaan veronkiertoa. On perusteltua kysyä, että kuinka suurta muutosta Nordean boikotti saa aikaan edes Nordeassa.

Tästä huolimatta monarkiaa ei voi kaataa kaatamatta kuningasta, ja kapitalismia ei voi kaataa vastustamatta kapitalisteja. Päteminen siitä, että Nordean voisi jättää toimimaan nykyisellään ”koska se on vain pelinappula”, on vain saivartelua. Nappuloiden muuttaminen on osa pelin muuttamista.

Pelinappulat ovat osa peliä, eivätkä ”vain” sen sisällä olevia uhreja. Järjestelmät muodostuvat ihmisistä, ja nykyjärjestelmää vastustetaan vastustamalla nykyihmisiä ja nykyinstituutioita.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s