Leikkausten vastainen koalitio

Sosiaalidemokraattien ja Vasemmistoliiton riveistä on viimeaikoina kuulunut muutama ehdotus leikkausten vastaisesta yhteisrintamasta. Ehdotus on tietenkin kannatettava, ja voisi jopa kysyä, että miksi niin ilmiselvä ehdotus ei ole tullut ilmoille aiemmin.

Myös Suomen Kommunistinen Puolue on leikkausten vastaisen yhteisrintaman puolella, ja siksi kirjoitan aiheen puolesta nytkin.

On hämmästyttävää, miten Suomen oppositiopuolueet eduskunnassa ja sen ulkopuolella jatkavat pikkumaista mielipide-erojen politiikkaa. Lukuisat poliitikot SDP:ssä, Vihreissä, Vas. liitossa sekä SKP:ssä vastustavat leikkauksia, mutta puolueet esiintyvät erikseen antaumuksella, joka laittaa katolisen kirkon marttyyrit häpeään.

Tosiasia on se, että kaikki vähänkään merkittävät poliittisen vasemmiston menestykset viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta ovat tapahtuneet suurten liittojen nimissä. Oli kyseessä sitten bolivaariset liitot latinalaisessa amerikassa tai Syriza tai Podemos Euroopassa, koalitiot ovat se muoto, jossa vasemmisto on saanut jonkinlaista muutosta aikaan.

Koalition vahvuudet

Tähän mennessä yhtenäisyyden vaatimukset ovat tulleet pikkumaisessa ”liittykää meidän puolueeseen”-muodossa. Koalitio-politiikan tuominen Suomeen pysyisi ohittamaan tämän heikkouden.

Tässäkään ei ole tarkoituksena väheksyä puolueiden erojen todellisuutta tai tärkeyttä. SDP:ssä varmasti ollaan huolissaan radikaalivasemmiston tuomasta imagotaakasta, ja päinvastoin laitavasemmistossa ei uskota nössöön puhevaikuttamiseen.

Olisi idioottimaista kieltää se, etteikö opposition puolueilla olisi erimielisyyksiä myös täysin tärkeistä asioista. Tämän takia koalitio on hyvä yhteistyön muoto. Se ei sido puolueita toisiinsa lopullisesti. Kukin puolue voi viime kädessä lähteä koalitiosta jos koalitio alkaa tekemään sietämätöntä politiikkaa, ja siksi kukin puolue kykenee säilyttämään ohjelmansa ja identiteettinsä.

Tästä huolimatta koalitiolla on merkityksensä politiikassa, sillä tuskinpa kovin moni opposition puolue kiistää sitä, että etteikö leikkausten lopettaminen olisi akuutein lyhyen aikavälin tavoite.

Kommunisti ylittää erimielisyydet

Ehdotan SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton, SKP:n sekä minkä tahansa muun halukkaan puolueen koalitiota ja vaaliliittoa leikkauksia vastaan. Korostan erikseen sitä, että tässä blogissa kaikista maailman asioista kommunisti on valmis ylittämään useat erimielisyydet leikkausten lopettamisen nimissä. Siinä missä on taattua, että jokaisessa mainitussa puolueessa herää vastalauseita ajatusta kohtaan, on kysyttävä, että mitä vastalauseen nostattajasta kertoo, että hänen mielestään tarvitaan kommunisteja enemmän keskittymistä pieniin ja mitättömiin erimielisyyksiin.

Kommunistina on korostettava, että tietenkin meillä on erimielisyyksiä, ja tärkeitäkin sellaisia. On olemassa syy sille, minkä takia olen SKP:n enkä SDP:n jäsen. Kuitenkin juuri tämän takia ehdotan koalitiota enkä yhtenäistä puoluetta.

On tietenkin asia erikseen jos näissä puolueissa ei koeta leikkausten vastustamista tärkeimmäksi tavoitteeksi. Tällöin on sinänsä hyväksyttävää, jos leikkausten vastainen koalitio ei herätä lämpimiä ajatuksia. Uskon kuitenkin, että valtaosa mainittujen puolueiden aktiiveista ei hyväksy hallituksen kurittavaa linjaa ympäristöä ja yhteiskunnan pienimpiä kohtaan. Siksi toivoisin, että yhteistyötä kannattavat tahot jokaisessa mainitussa puolueessa kirjoittaisivat ajatuksen puolesta.

Paremman ajatuksen puutteessa voi kirjoittaa häshtägillä #koalitio . Kysymys ei viime kädessä ole siitä onko ajatus helppo, todennäköinen tai paras mahdollinen. Kysymys on siitä, että leikkausten vastainen koalitio on äärimmäisen tarpeellinen ja akuutti.

Koalitiot leikkauksia vastaan ovat saaneet tuloksia muualla maailmassa, mitä ikinä ne tulokset ovat olleetkaan.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s