Rasismi toimii kuin virus

Tällä ei viitata biologisiin viiruksiin, vaan tietokoneviiruksiin. Vieläkin tarkemmin rasismi toimii, kuten virukset, joita käytetään palvelunestohyökkäyksissä.

Palvelunestohyökkäys tarkoittaa verkkohyökkäystä, jonka tarkoituksena on estää verkkosivuston tai -palvelun tarkoitettu käyttö. Pääasiallinen, joskaan ei ainoa, keino suorittaa tällainen hyökkäys, on tukkia palvelu suurella määrällä sinänsä helppoja palvelupyyntöjä, mutta joiden puhdas lukumäärä estää varsinaisten ja tarkoituksenmukaisten pyyntöjen käsittelyn. Palvelunestohyökkäykset ovat pelkästään Suomessa saaneet väliaikaisesti estettyä mm. Uutis-, keskustelu-, puhelin- sekä pankkipalveluita.

Rasistit ovat ideologinen liike, joka toimii palvelunestohyökkäyksen lailla. Sen strategiaan kuuluu vastustajien suun tukkiminen silkalla väitteiden määrällä, kuten kuka tahansa rasismia vastustava kirjoittaja tietää. Yksikään rasistinen väite ei ole itsessään erityisen vaikea torpattava perustavalla tavalla koulutetulle ihmiselle, mutta koska väitteitä on niin paljon, niillä onnistutaan sabotoimaan tärkeä tai asiapitoinen keskustelu.

Ongelman luonne tekee siitä erityisen hankalan käsiteltävän länsimaista demokratiaa kannattavalle yhteiskunnalle. Viimeksi Ylen Aamu-TV erehtyi antamaan kahdelle rotuoppia kannattavalle natsille ilmaista mainosaikaa, koska omien sanojensa mukaan uskoo keskusteluun sekä aatteiden tasapuoliseen edustukseen mediassa. Lisäksi taustalla on epäilemättä uskomus siitä, että katsoja kykenee rationaaliseen päätökseen itsekin.

Kaikki nämä arvot ovat eräänlaisessa filosofisessa tyhjiössä tietenkin kannatettavia, eikä tässä ole tarkoitus niitä kiistää. Me emme kuitenkaan elä filosofisessa tyhjiössä. Minkä tahansa verkkopalvelun ylläpitäjä haluaa myös antaa huonoihin kysymyksiin mahdollisuuden ja pystyy käsittelemään typerimmätkin virhepyynnöt. Tämä kyky kuitenkin loppuu sillä hetkellä kun hänen palvelunsa on järjestäytyneen palvelunestohyökkäyksen kohteena. Pinttyneinkin vapaan tiedonkulun kannattaja arvioi ihanteitaan uudelleen palomuurin mennessä rikki.

Ihmiskunnalla on vielä paljon opittavaa siitä, miten tiedonkulku ja keskustelu toimii nopean tiedonvälityksen maailmassa. Eurooppa ei ole osoittanut tiedostavansa koko asettelua laisinkaan, ja me jatkamme rasististen väitteiden vakavasti ottamista. Tilanne on verrattavissa tietopalveluun, joka jääräpäisesti jatkaa tietopyyntöjen käsittelyä manuaalisesti mitä raivokkaimman palvelunestohyökkäyksen aikana, ja perustelee sitä vapaalla ja tasapuolisella tiedonkululla.

Perinteiset näkemykset rasismin leviämisestä eivät tietenkään ole vanhentuneita. Keltainen lehdistö jatkaa toimintaansa julkisen sanan neuvoston sietokyvyn rajoilla, koska se saa rahaa kertomalla rasisteille sen, mitä rasistit haluavat kuulla. Valkoihoisella keskiluokalla ei ole mitään menetettävää rasismin yleistyessä, joten sillä on houkutus jäädä puolueettomaksi, jotta sopuisa yhteiselo ystäväpiireissä säilyisi. Nämä perinteiset selitykset rasismin leviämiselle eivät kuitenkaan tarjoa kunnollista ratkaisua sille, mitä asian eteen pitäisi tehdä.

Yhteiskuntamme tarvitsee oman spämmisuodattimen. Tämä tarkoittaa käytännössä paitsi avoimesti vihamielisten, myös pelkästään huonojen argumenttien poistamista julkisesta keskustelusta. Tietyn ideologian poistaminen lehdistöstä, nettisivuilta ja keskustelulaudoilta ei ole sananvapauden vastaista niin kauan, kuin rasisteilla on oikeus perustaa halutessaan oma lehtensä. Jos kuitenkin tämä on liian puolueellinen liike jonkun mielestä, niin keskustelun laatu tuskin putoaisi vaikka kaikki uutisten, videoiden ja blogien kommenttipalstat poistettaisiin täysin. Moni nettipalvelu on itseasiassa jo tehnyt juuri näin, ja juurikin rasistisen spämmikirjoittelun takia.

Lukijana voit tehdä vähintään sen, että et omilla sivuillasi salli rasistista tai edes hieman sekalaista rasismin kanssa flirttailevaa kirjoittelua. Oli sävy sitten vihainen tai suorastaan sovitteleva ja asiallinen, sinulla on tärkeämpääkin tekemistä. Kysymys ei ole ainoastaan hänen oikeudestaan ilmaista itseään, vaan myös siitä, että sinulla ei ole velvollisuutta käyttää palvelintilaasi tai aikaasi muiden mielipiteiden levittämiseen. Tämä periaate koskee paitsi yksittäisten henkilöiden facebook-seiniä ja blogeja, myös Yleä, Helsingin Sanomia ja Suomi24:sta.

Kun yhteiskuntamme verkostoituu entistä enemmän ja mielipiteiden kirjo kasvaa, meillä on yhä suurempi velvollisuus oppia käymään järkevää keskustelua. Ihmiset, jotka vannovat säätelemättömyyden nimiin, eivät todennäköisesti vain ymmärrä kuinka paljon ja minkälaisia mielipiteitä maailmassa levitetään. Tuskinpa sellaiset ihmiset ovat edes olleet järjestämässä kahdenkymmenen hengen kirjallisuuspaneelia yleiseen kirjastoon.

Kysymys ei voi enää olla siitä säädelläänkö julkista keskustelua jotenkin, vaan siitä, että minkälaisista salaliittoteorioista kulttuuriamme aletaan siistimään. Tosiasia on se, että jo nykyisellään tällaiset keskustelun palomuurit ovat pystyssä monen mielipiteen suhteen. Me emme kauaa katsele litteämaa-teoreetikoita tai kreationisteja julkisessa keskustelussa. On ihan mielenkiintoista pohtia miksi järjestelmällisesti suljemme julkisesta keskustelusta ulos ufoista ja keijukaisista vauhkoavat marginaalit, mutta olimme täysin valmiita tulkitsemaan rasismin salonkikelpoiseksi mielipiteeksi.

Tämä ei niinkään avaa keskustelua siitä pitäisikö joitain mielipiteitä sulkea pois. Niitä on aina suljettu ja niitä pitää aina sulkea. Sen sijaan, että salonkikelpoisten ja sekopäisten ajatusten välinen erottelu tehtäisiin sormet korvissa ja avoimuutta teeskennellen, meidän pitäisi tiedostaa oman kulttuurimme ominaisuudet ja kehittää niitä tietoisesti. Tämä tietysti tarkoittaa aina keskustelua siitä, mitkä näkemykset hyväksytään yhteiskuntaan. Se onkin paljon mielenkiintoisempi ja äärimmäisen poliittinen kysymys.

Julkinen keskustelumme on palvelunestohyökkäyksen kohteena.
Julkinen keskustelumme on palvelunestohyökkäyksen kohteena.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s