Rasismi ja väkivalta – kuka on vastuussa?

Nyt kun rasistisen väkivallan viikko päättyi rasismin vastaisiin liikkeisiin, ja joidenkin niiden osalta myös rasisminvastaiseen väkivaltaan, reaktio on ollut herttaisen ennaltaodotettava. Kumpikin leiri tietysti syyttä toista ja valtaisa lauma ”tuomitsee kaiken väkivallan”.

Siinä missä olen hieman skeptinen siitä, ettäkö pasifismi olisi aivan näin yleistä, kaikkein kiinnostavin ja jopa tärkein osapuoli on kokonaan jätetty keskustelusta ulos. Törkein rikos ei ollut natsin hakkaaminen Tampereella. Niin ikään alhaisinta eivät suinkaan olleet polttopulloiskut pakolaiskeskuksiin tai fyysiset hyökkäykset pakolaisia vastaan.

Kaikkein törkeintä on tietää sotien vakavuus lähi-idässä, mutta suhtautua niihin kevytmielisesti. Ilkeintä on tuntea hyvin Suomen taloudellisen tilanteen vahvuus, mutta suostua dialogiin velkahysteerikkojen kanssa. Sanalla sanoen hirvein rikos viime viikkoina on ollu se, että niin moni näkee kaiken, muttei tee mitään.

Tarkoitus ei ole tässä sanoa, että kaikkien pitäisi lähteä huivit päässä hakkaamaan natseja. Kantaa voi ottaa monella tavalla, ja kantansa voi ilmaista vahvasti tai vähemmän vahvasti. On kuitenkin suuren mittakaavan moraalittomuutta nähdä erikseen vaivaa asettuakseen puolueettomaaksi näin helposti kriisiytyvässä puheenaiheessa. Suomen rasismi ei ole puheenaihe, josta voi keskustella maltillisesti kuten investointiasteesta tai devalvaatiosta. Kyse on ihmisoikeuksista ja niiden kieltämisestä.

quote-the-hottest-place-in-hell-is-reserved-for-those-who-remain-neutral-in-times-of-great-moral-conflict-martin-luther-king-jr-102517

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s