Pakolaiset antavat rahaa meille, emmekä me heille

Pakolaisia Suomessa ei olekään enään mitättömän vähän, vaan jopa vähän. Tämä on saanut monet heittämään marttyyrikohtauksia, joista Johannes kastaja olisi kateellinen. Suomalaiset ovat kuuleman mukaan sorrettuja omassa maassaan. Näin ainakin siis jossain, koska täällä Hervannan kupeessa elämä tuntuu jatkavan radallaan.

Mutta hyvä on, puhutaan pakolaisista. Yksittäisen pakolaisen hinnan tuijottaminen olisi epärehellistä, sillä pakolaisuus on ilmiö, eikä sattumanvarainen joukko turvapaikanhakijoita. Pakolaiset lähtevät konkreettisista oloista ja saapuvat tänne konkreettisista syistä, ja maksavat Suomelle jotain jo ennen matkalle lähtöään.

Esimerkiksi Afganistanin sota, josta suuri osa nykyisistäkin pakolaisista tulee, on sota johon Suomikin on osallisena. Afganistanin sota maksaa Suomelle kymmeniä miljoonia joka vuosi. Toisaalta maksamme myös kehitysapua, joten kyllä, pakolaisia autetaan lähtömaissa. Sitten pakolaiset maksavat Suomelle paikanpäällä, mutta ei läheskään niin paljon kuin luullaan. Perussuomalaisten hyvin perussuomalainen tutkimus väittää kustannusten olevan miljardin luokkaa, mutta niissä lasketaan hieman epärehelliseen tapaan pakolaisten kustannuksiin myös osuuksia, jotka eivät katoaisi vaikka pakolaiset katoaisivatkin. (Esim. sairaalaa on pidettävä yllä myös silloin kun siellä on vähemmän asiakkaita.) Pakolaisten todellista kustannusta voi seurata veropuuohjelman kautta hakusanalla ”maahanmuutto”. Todellinen kustannus menee yli sadan tuhannen.

Vaan kuten sanoin, pakolaiset ovat ilmiö. Me emme sodi afganistanissa huvin vuoksi, eikä ole sattumaa, että lähi-idässä on köyhää ja turvatonta. Jokaista tuhlaamaamme kehitysapu- ja pakolaiseuroa kohden saamme paljon enemmän euroja takaisin. Kehitysapu ja sota kun tupataan tekemään länsimaisten firmojen avulla sekä niiden eduksi, ja rahavirrat sitä kautta vain voimistuvat tänne kotiin päin. Kehitysavun asiantuntija Matti Kääriäinen huomauttaa, että me hyödymme kehitysmaista paljon enemmän kuin mitä me ikinä annamme heille rahaa. Hänen kirjassaan jopa esitetään väite, että kehitysmaista karkaa pääomia lähes kymmenen kertaa kehitysavun verran. Ei mikään ihme, jos siellä ei haluta asua.

Suomi on antanut kehitysapuun vuosien saatossa kymmenien miljardien edestä. Jos Kääriäisen väite pitää paikkansa, niin olemme lypsäneet kehitysmaista satoja miljardeja euroja pelkästään kehitysavun ollessa olemassa. Olemme myös Afganistanin sodan kautta itse suoraan vastuussa suureen osaan pakolaisia.

Hitsi, ehkä me voisimmekin antaa pakolaisille parisataatuhatta euroa vuodessa. Tai vaikka sen perussuomalaisten miljardin. Jos ei muuten, niin ihan vain jotta emme näyttäisi niin totaalisilta kusipäiltä. Tarkoitus ei ole saada suomalaisia häpeämään tai ruoskimaan itseään selkään imperialismista, nyt kun moni ilmeisesti pelkää sitä ja kyynelehtii tunteellisesti kansallisidentiteettiään. Me kuitenkin hyödymme suoraan niistä ilmiöistä, jotka ajavat pakolaisia tänne. On epärehellistä valittaa siitä, että meidän pitää nyt jakaa muutama roponen myös heille takaisin kun bisnestemme lieveilmiöt riistäytyvät käsistä.

Kuvakaappaus veropuusta. Visualisointi maahanmuuton mitättömistä kustannuksista voi olla hyvin pysäyttävä.
Kuvakaappaus veropuusta. Visualisointi maahanmuuton mitättömistä kustannuksista voi olla hyvin pysäyttävä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s