Keskustelu kansan ja hallituksen välillä

Hallitus: Tarvis leikata. Tuota velkaa on kertynyt niin paljon, että alkaa olemaan pakko.

Kansa: Öh, en ole ihan samaa mieltä. Suomen velka on missä tahansa vertailussa oikein kestävällä pohjalla. Sitä paitsi, miksi leikkaat meiltä köyhiltä? Kaksikymmentä vuotta täällä on jemmattu rahaa rikkaimmalle kymmenykselle, koska he kuulemma kantavat kaiken riskin. Nyt kun riski ilmenee kriisinä, niin vastuu onkin kaikkien? Ei kuulosta oikein reilulta.

Hallitus: Sori, ei mahiksia. Mitään vaihtoehtoja ei ole. Velkaa on paljon.

Kansa: Vaihtoehtoja on paljonkin, kuten esimerkiksi edellä mainituilta rikkailta leikkaaminen. Tiesitkö, että Suomi verottaa pääomatuloja 5,5 miljardia euroa EU:n keskitasoa kevyemmin? Sillähän kattaa jo leikkaustarpeen.

Hallitus: Ei tuo ole hyvä vaihtoehto. Kuten sanoin, velkaa on tosi paljon. Siis niinku ihan sikana.

Kansa: Hyvä tai ei, se on parempi vaihtoehto kuin kansan kurittaminen kriisistä jota se ei aiheuttanut. Mutta hyvä on, muitakin kohteita löytyy. Esimerkiksi ympäristölle haitallisia tukia maksetaan vuosittain neljä miljardia euroa.

Hallitus: Joo, mutta siitä ei ikävä kyllä voi leikata. Kerro yksikin vaihtoehto leikkauksille!

Kansa: No mm. veronkierto maksaa Suomelle yli kymmenen miljardia vuodessa. Sitä ei tarvitsisi kitkeä kuin hieman ja tulokset olisivat valtavat. Voisimme aloittaa vaikkapa valtion ihan omista ministereistä.

Hallitus: Se olisi epämukavaa. Et ole vieläkään maininnut mitään vaihtoehtoa leikkauksille.

Kansa: Ai tämäkö ei riitä? Hyvä on, perutaan yhteisöveron alennukset viime vuosilta, vähennetään asehankintoja, lopetetaan saksalaisten pankkien tukeminen, lopetetaan valtion omaisuuden yksityistäminen, otetaan käyttöön maksimipalkkalaki, otetaan käyttöön kuuden tunnin työpäivä…

Hallitus: LAALAALAALAA! En kuule! LAALAALAA! Velkaa on paljon! Leikata pitää! Vaihtoehtoja ei ole!

Kansa: … taataan kysyntä perustulolla, otetaan lisää velkaa julkisiin investointeihin, lopetetaan taloussota Venäjän kanssa, aloitetaan perimään tuontitulleja suomalaisten kanssa kilpailevilta tuotteilta, erotaan EU:sta ja lopetetaan jäsenmaksujen maksaminen…

Hallitus: Mutta entäs ne vaihtoehdot? Ei AY-liike voi huudella puskista antamatta vaihtoehtoja!

Kansa: … ja nämä nyt vain päällimmäisenä tulivat mieleen. Joo, okei, oikeistolainen hallitus ei välttämättä ole kaiken kanssa samaa mieltä tässä, mutta on totuuden kieltämistä väittää ettei vaihtoehtoja ole. Jos ilmastoskeptikot ovat ilmastodenialisteja, niin Suomen hallitus on täynnä vaihtoehtodenialisteja.

Hallitus: Tässä nyt ei ole ymmärretty sitä, että velkaa on hirveän paljon. Jos ei leikata nyt, niin myöhemmin pitää leikata vielä enemmän. Ei tälle leikkauslistalle ole vaihtoehtoja.

Kansa: Huoh, hienoa. Puhutaanpa nyt hetki tuosta velasta. Kai hallitus nyt tajuaa, että Suomen velkataso ei ole ainoastaan täysin kestävä, vaan näistä laskuista lisäksi sivuutetaan saatavat, joita on tosi paljon velkaa enemmän. Suomen valtiolla on saatavia lähes kaksinkertaisesti velan määrä. En kutsuisi sitä ongelmaksi.

Hallitus: Haluaisin muistuttaa Suomen valtavasta velkataakasta. Leikkauksia tarvitaan, eikä niitä voi perua ellei niille mainita yhtään vaihtoehtoja…

Ja näin jatkui hallituksen ja kansan vuoropuhelu hamaan loppuun asti. Vielä tänäkin päivänä hallitus ja kansa keskustelevat, kansa antaen vaihtoehtoja, hallitus kieltäen niiden olemassaolon ja teeskennellen ettei kuullut mitään. Vain aika näyttää, huomaako kansa joskus neuvottelun epärakentavan luonteen, ja tarttuuko se puhumisen sijasta toimeen. Sen pituinen se.

Sipilän keskiviikkopuhe pähkinänkuoressa
Sipilän keskiviikkopuhe pähkinänkuoressa

5 vastausta artikkeliin “Keskustelu kansan ja hallituksen välillä

 1. Heh:) Nyt tuli jo niin hauskoja ehdotuksia ettei ole totta. Ei ihme, että keskustelu ei etene jos ymmärrys on tätä tasoa.

  Julkisen sektorin varat on suuremmat kuin velat. Jep, myydään julkinen sektori (mm. sairaalat) ja maksetaan niillä rahoilla valtion velta.

  Muilla mailla on velkaa enemmän kuin Suomella tällä hetkellä. Jep, esimerkiksi Japanilla on suhteessa velkaa enemmän. Japani on tosin velkaa omille kansalaisilleen ja Suomi ulkomaille. Lisäksi meille tulee lisää velkaa 1m€ tunnissa.

  Lopetetaan valtion omaisuuden yksityistäminen. Tätä on tehty, jotta ei tarvitsisi ottaa niin paljoa velkaa.

  Nostetaan yhteisöveroa. Jo nyt merkittävä osa pikkuyrittäjistä perustaa firman Viroon, kun siellä verotus on matalampi.

  Lopetetaan veronkierto. Muodikas hokema. Suomi voi ihan hyvin estää esimerkiksi Applea kiertämästä veroja, kun USA tai EU ei onnistu siinä. Vaikka tämä olisi oikein mukava taikasauva, niin se ei ole niin helppo.

  Otetaan käyttöön 6h työaika. Tämä on Ruotsissa kokeilussa. Siellä työntekijät ovat tyytyväisempiä, mutta kustannukset on nousseet paljon kun on pitänyt palkata niin paljon uusia työntekijöitä sairaaloihin. Suomessa on kunnilla niin paljon rahaa, että eiköhän samaan hengenvetoon tuplata työntekijöiden lomat. Kunnathan voi aina verottaa enemmän.

  Noi suojatullit on mielenkiintoinen ehdotus. Niitä on käytössä maailmalla. Eikös niitä ole EU:n ulkopuolisille tuotteille nyttenkin?

  Ja sitten vielä sokerina pohjalla: Eu-ero ja Venäjän pyytäminen pelastavaksi enkeliksi. Näinhän se oikeasti menisi: Suomi eroaa EU:sta ja ottaa käyttöön markan. Kerromme Venäjälle, että enää emme kuulu EU:hun, voisitteko ystävällisesti poistaa pakotteet joita olette asettaneet meitä vastaan? Ja sitten luotetaan Venäjän hyvään tahtoon?

 2. Heikki, unohdit sen rikkailta leikkaamisen, pääomatulot ym. sitten ympäristölle haitalliset tuet pois, maksimipalkka lakiin ja kyllähän tuo kuuden tunnin työpäivä loisi nimenomaan lisää työpaikkoja!

 3. Rikkailta leikkaaminen, keltä rikkailta? Suomessa on erittäin vähän rikkaita, ja siitä tuo blogin ensimmäinen linkki nimenomaan kertoo. Eli Suomi saa vähemmän tuloja pääomia verottamalla kuin muut keskimäärin koska Suomessa EI OLE niitä pääomia mitä verottaa… Jotta tuommonen 5.5 mrd saataisiin pääomapohjaisista veroista, pitäisi verot nostaa paljon muiden maiden verotasoja korkeammalle.

  Vielä valtion velkaantumisesta sen verran, että ensinnäkin valtion velka suhteessa BKT:hen heiluu siellä EU:n asettamalla ”hälytysrajalla”, ja toisekseen velkaantumisen vauhti on täysin kestämätön. Tässä ei ole edes kyse enää talouskriisin jälkimainingeista, vaan kestävyysvajeesta, eli käsiin räjähtäneestä eläkepommista.

  1. Itseasiassa tuo on nimenomaan se mitä tuossa tilastossa ei sanota. Olli Savela kirjoittaa, että Suomen veroaste on EU:n keskiarvon alapuolella 5,5 miljardia. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos Suomessa verotettaisiin pääomia tuon viisi miljardia enemmän, veroasteemme olisi edelleen alhaisempi kuin puolessa Euroopan maista.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s