Älä kuuntele heitä

Ammattiliitot ilmoittivat mielenosoituspäivästä, joka on ehdottomasti hyvä uutinen ja jota pitää ehdottomasti tukea. Kuitenkin mielenosoituspäivän perustelut olivat kummalliset.

Keskusjärjestöissä pelätään, että pahimmillaan mielenilmauksia ja lakkoja aletaan järjestää hallitsemattoman runsaasti. Yhden mielenilmauksen järjestäminen voi rauhoittaa ilmapiiriä työpaikoilla, järjestöissä ajatellaan.

Tavoitteena tuntuu siis olevan työntekijöiden ja työttömien asenteen, ei siis hallituksen politiikan, muuttaminen. Myös MTV3 haastatteli ”talousviisaita”, jotka varoittelivat mahdollisen yleislakon olevan vaikutuksiltaan katastrofaalinen. Ylipäätänsä sosiaalisessa mediassa on nähty kommentteja, joissa mahdollinen yleislakko on hätiköity, ajattelematon, epärealistinen tai suorastaan haitallinen.

Mitä ikinä teettekin, älkää kuunnelko näitä puheita. Yleislakkotunnusta ei levitetä siinä luulossa, että se olisi helppo. Ei sitä myöskään lausuta ääneen luullen, ettei sillä olisi lieveilmiöitä. Yleislakkotunnus nostetaan esille täysin tietoisena siitä, että AY-liike on siihen tottumaton, että sillä on vaikutuksensa talouteen ja että sen toteuttamisessa on haasteita. Yleislakko voi isoimmissa kaupungeissa jopa saada aikaan fyysistä levottomuutta, ja silti tämä tunnus on levinnyt viimeisimmän leikkauslistan myötä.

Helsingin Sanomien haastattelussa ammattiliittojen johto osoitti Suomelle aivan liian tyypillistä tärkeysjärjestysten sekoittamista. Vaikka kaikki me olemme saaneet tarpeeksemme leikkauspolitiikasta, moni tuntuu vielä ajattelevan, että leikkauspolitiikan lopun pitäisi tulla helposti tai jopa ilmaiseksi ja pyytämällä. Moni asettaa hintoja ja ehtoja leikkauspolitiikan lopettamiselle: ”Jos tämä aiheuttaa mielenosoituksia tai lakkoja, niin ei leikkauspolitiikkaa sitten kannata lopettaa.” Yksinkertaisesti ilmaisten, liian moni haluaa kaiken maksamatta mitään.

Älkää kuunnelko heitä. Kenelläkään ei ole oikeutta asettaa aikataulua tai ehtoja perustavien ihmisoikeuksien toteutumiselle. Työttömät, vammaiset, sairaat, pienipalkkaiset ja opiskelijat olivat heikoilla jo ennestään, eikä heillä ole mitään velvollisuutta odotella.

Yleislakko, tai mikä tahansa muu leikkauksia vastaan suunnattu toimi ei tule toimimaan aukottomasti tai ilman lieveilmiöitä. Yleislakkoa ei vaadita sen takia, että sen tiedetään onnistuvan. Yleislakkoa vaaditaan sen takia, että se on liian monen perusoikeuksien kannalta jo aivan välttämätön. Yleislakko ei ole leikkauspolitiikan loppumisen tae, vaan se on ihmisarvon toteutumisen ehto.

Kuva on häikäilemättömästi kopioitu facebookista. Mikäli tekijä pahastuu, niin ilmoittakoon siitä minulle.
Kuva on häikäilemättömästi kopioitu facebookista. Mikäli tekijä pahastuu, niin ilmoittakoon siitä minulle.

Yksi vastaus artikkeliiin “Älä kuuntele heitä

  1. ”Kolme pikku miestä kuulivat koulussaan, että lakko, pirun keksintö, vie turmioon isänmaan. Pikku pioneerit tietävät kuitenkin, että kapitalistin mielivalta se lakkoon pakotti.”

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s