Ihmisen arvo

Oletko koskaan miettinyt, että miten orjuutta on saattanut olla? Ajatus toisen ihmisen esineellistämisestä on näppituntumalta meille vieras, ja meille voi olla vaikeaa katsoa lavalla itkevää perhettä pohtien mikä on heidän välineellinen arvonsa. Vielä vieraampaa sivistysvaltiossa kasvaneelle voi olla ajatus siitä, että itkevän perheen voi päivän päätteeksi arvioida arvottomaksi, ja hylätä katuojaan.

Jos tällainen ajattelu vaikuttaa vieraalta, niin hallituksemme kolme johtajaa ovat tehneet sinulle todellisen palveluksen jälleen uuden leikkauslistan myötä. Lista, jonka tästä lähin tunnemme ”ihmisten hinnastona”, antaa aivan uuden käsityksen sille, miltä tuntuu katsoa alempiaan lompakko mielessään.

Sipilän hallitus, mikähän mahtaisi olla opiskelijoiden rahallinen arvo?
Helppo vastaus! Sehän on 125 miljoonaa euroa alempi kuin vuosi sitten.

Sairaat?
Hah! Eiväthän ne edes tuota mitään! 228 miljoonaa vähemmän kuin ennen.

Eläkeläiset?
Kymmenen miljoonaa vähemmän…

Liian usein tässä maassa käsitetään talouden rooli täysin väärin. Talous ei ole mittari, jolla voidaan mitata kaikkea. Vaikka meillä on vasaroita, kaikki muut asiat eivät ole nauloja. Ennen kuin budjettia kannattaa edes ajatella, johtajan pitäisi ajatella tarpeita. Mitä yhteiskuntamme tarvitsee toimiakseen ja mitä ilman emme pärjää. Vasta tämän jälkeen talous tulee kehiin, kun pohdimme miten nämä perustarpeet turvataan.

Valtiomme johdolla on jo monta kymmentä vuotta ollut täysin eri lähestymistapa yhteiseloon. Siinä käsityksessä jokaisella itkevällä perheellä on kaulassaan hintalappu, ja siinä käsityksessä jokainen kyynel on hyväksyttävissä, jos sen ehkäiseminen on ”liian kallista”.

Vaan tokihan Ylekin osaa ylläolevassa linkissä peloitella velalla. Velka, velka, velka, kaikki on oikeutettavissa velalla. Vaikka unohtaisimmekin velkakriisin olevan häpeällinen valhe, on velkakriisikäsitys silti kummallinen. Ei velan olemassaolo oikeuta sitä, että köyhiltä viedään leipä suusta, mutta rikkaille annetaan kaikki ja enemmän. Ei velan olemassaolo oikeuta sitä, että pienen vähemmistön aiheuttama kriisi maksatetaan kaikilla.

Tällaiset kirjoitukset käsitetään liian usein valitteluna tyyliin: ”ajatelkaa lapsia”. Minulla ei kuitenkaan ole kärsivällisyyttä säälin kerjäämiselle tai surkuttelulle. Jos joku on eri mieltä tämän kirjoituksen kanssa, on hän toki väärässä, mutta hän voi painua väärine mielipiteineen vaikka rapukutsuille jos tahtoo. Minä en aio jäädä keskustelemaan velkakriisistä, sillä se mistä keskustellaan kertoo aina myös siitä kenen ehdoilla keskustellaan. En jää kerjäämään sääliä tai keskustelemaan sosiaalidarwinistien kanssa, vaan aion mennä huomenna Tampereen keskustorille. Siellä odotamme ammattiliitoilta kutsua yleislakkoon, ja jos sellaista ei tule, teemme jotain itse.

Torilla tavataan!

eimyytavana

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s