”Mistä sitten saadaan säästöjä jos ei leikata?”

Tämä kysymys on ollut somessa kaikkien (oikeistolaisten) huulilla lauantaisen Joukkovoima-mielenosoituksen jälkeen. Leikkauksia vastustanut mielenosoitus, ja erityisesti siellä kommentteja antaneet mielenosoittajat, ovat herättäneet moraalisen närkästyksen aallon, kun mielenosoituksen viestiä vastustaneet ovat pyrkineet markkinoimaan leikkauksia ainoana mahdollisena vaihtoehtona Suomelle. Kritiikki ei sikäli ole rehellistä, että mielenosoittajat ovat useassa yhteydessä olleet äärimmäisen selviä sen suhteen, mitä he mieluummin haluaisivat hallituksen tekevän. Selvyyden vuoksi kertaan nyt kuitenkin tässä mielenosoituksen perusteet, jotta kukaan ei voisi teeskennellä tyhmää.

Ensinnäkin, vaihtoehtojen antaminen ei ole pakollista, koska leikkaukset itsessään eivät ole pakollista. Oikeistossa paniikkia aiheuttanut bruttovelkakin on yksi Euroopan vahvimpia, mutta mikäli tarkastelisimme paljon relevantimpaa nettovelkaa, huomaisimme Suomen olevan EU:n talouksien kiistatonta kärkeä. Mikäli nettovelan käsite ei ole tuttu, suosittelen tutustumaan saatavakelloon, jonka takaa löytyvä Heikki Ketoharju itseasiassa antoi Ilta-Sanomille kommenttia mielenosoituksessa.

Vaan okei, ollaan kilttejä, ja oletetaan hetki, että leikkauksia pitää ihan oikeasti tehdä. Tiesittekö, että päivähoitoon iskevät leikkaukset on kaavailtu suuruusluokaltaan samanlaisiksi, kuin uusia autoja koskevat veronalennukset? Tämä on yksi esimerkki leikkauspolitiikasta, joka ei niinkään objektiivisesti vähennä valtion menoja, vaan siirtää budjettia köyhiltä rikkaille.

Tämä ja lukuisat muut esimerkit Sipilän hallitusohjelmasta eivät kieli rahapulaa, vaan empatiapulaa. Jos Suomi esim. ihan oikeasti haluaisi taklata rahapulaa, sen kannattaisi tehdä tästä valtiosta jokin muu kuin veroparatiisi. Suomessahan pääomia verotetaan tähtitieteelliset 5,5 miljardia euroa EU:n keskiarvoa vähemmän. Jos me siis verottaisimme pääomia 5,5 miljardia enemmän, olisi puolessa EU-maista edelleen raskaampi pääomaverotus. Tai tiesitkö, että ihan ympäristöministeriön oman arvion mukaan ympäristölle haitalliset yritystuet maksavat Suomelle 3-4 miljardia euroa vuodessa. Tämä on se tilanne, jossa hallitus teeskentelee hoitavansa rahapulaa leikkaamalla opiskelijoilta 90 miljoonaa ja eläkeläisiltä 123 miljoonaa.

Listaa leikkauspolitiikan järjettömyyksistä voisi jatkaa loputtomiin, ja siitä voisi kirjoittaa jo kokonaisen kirjan. Sitä odotellessa kenenkään on hankala heittää käsiä korvilleen ja teeskennellä, etteikö vaihtoehtoisia ehdotuksia olisi annettu. On toki eri asia, että ovatko änkyräoikeistolaiset vaihtoehtoehdotusten kanssa samaa mieltä, mutta on paskapuhetta väittää, etteikö mitään olisi ehdotettu.

Tässäkin banderollissa huomautetaan, ettei leikkauksille edelleenkään ole mitään perusteltua tarvetta. Mutta toki, teeskennelkää, ettei sitä ole olemassa.

2 vastausta artikkeliin “”Mistä sitten saadaan säästöjä jos ei leikata?”

  1. No. Ei kait siinä sit mitään. Lisää velkaa vain kun ei näköjään ole mitään ongelmaa oikeasti. Saavutetuista eduista ja tingitä!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s