”Tunkekaa innovaatiot perseeseenne!”

Ensimmäiseksi pahoittelen kielenkäyttöä, mutta ymmärrätte varmasti, että kun kyse on lainauksesta ei valinta varsinaisesti ole minun.

Tosiaan, otsikon mukainen banderolli aiheutti myräkkää somen oikeistokuplassa, kun Joukkovoima-mielenosoituksesta otetuissa kuvissa banderolli vilahteli useammankin kerran. Mikäli myräkkä ei ole entuudestaan tuttu, lue juttu täältä.

Nyt joku sen teki! Kyseenalaisti yhden suomalaisen kulttuurin lukemattomista tabuista!

Mikäli olet yksi niistä ammattipahastujista, jotka eivät voi ymmärtää miksi joku voisi kantaa tällaista lakanaa, niin olet todennäköisesti osa ongelmaa. Aion siis tehdä pienen palveluksen, ja selventää hieman näitä taustoja.

Ensinnäkin, en tunne lakanaa kantaneita ihmisiä, enkä päässyt juttelemaan heidän kanssaan mielenosoituksen aikana. Uskallan silti väittää, että he eivät vastusta keksintöjä sinänsä. He ovat varmasti tyytyväisiä siitä, että penisilliini on keksitty aikanaan, ja että nykyään saa tietoa nopeasti nettiä pitkin. Jos kuitenkin haluaa ymmärtää miksi he kantavat lakanaa, on tajuttava, että innovaatio ei ole synonyymi keksinnön kanssa. Innovaatio on kokoomusjargonin sana, joka kulkee rinta rinnan ”dynaamisuuden” kanssa sikäli, että se ei juuri tarkoita mitään, ja samaan aikaan se voi tarkoittaa ihan mitä tahansa. Innovaatio voi olla keksinnön rinnalla oikeastaan ihan mitä tahansa, joka ei ole täysin uutta, tai joka ei ainakaan esiinny vanhassa asussa.

Tämähän ei siis ole varsinaisesti mitään vasemmistolaista filosofiaa, vaan ihan se sanamääritelmä miten se kaikkialla ilmaistaan (ks. linkki). Tässä se on toki rehellisemmällä äänensävyllä selitettynä.

Vaan okei, innovaatio on terminä epäselvä, mutta miksi sitten sitä vastustetaan? Väitän, että banderolli vastustaa innovaatiota taloudellisena ja poliittisena ratkaisuna. Innovaatiothan eivät tule lakia säätämällä tai ihmisiä käskemällä, eivätkä ne tule kannustamalla, koska innovaatiot eivät ole mikään varsinainen juttu. Kun poliitikko sanoo ”Suomi nousee innovaatioilla”, hän periaatteessa sanoo: ”Suomi nousee sillä, että laitamme kädet ristiin ja toivomme jonkun keksivän jotain.” Lause on poliitikolle houkutteleva silloin, kun varsinaiset teot ovat hankalia tai edustavat vastakkaista poliittista ideologiaa. Silloin voi aina puhua dynaamisten innovaatioiden tärkeydestä.

Poliittisena ratkaisuna tämä on hieman sama, kuin että työttömyyteen tarjotaan lääkkeenä yrittäjyyttä. Yrittäjyyspuhehan sysää vastuun yksilölle samalla, kun valtiolla ei ole aikomustakaan lisätä sen enempää yrittäjien käytettävissä olevaa asiakaskuntaa kuin työttömille tarjolla olevia työpaikkojakaan. Ratkaisuna työttömyyteen yrittäjyys on hallituksen osalta jeesustelua ja vastuun pakoilua. Tässä hengessä myös innovaatiot, poliitikon suusta kuultuna, ovat ratkaisu samalla tavalla kuin maton alle lakaiseminen on siivoamista.

Eli mitä tästä jää käteen? Jos pahastuit siitä, että joku vihaa uusia asioita, niin ehkä ei kannata. Banderollin selvyydestä voi olla montaa mieltä (ja itse en ehkä olisi muotoillut viestiä noin), mutta kukaan tuskin vastustaa uusia asioita sinänsä. Jos kuitenkin olet sitä mieltä, että innovaatiot ovat poliittisena ratkaisuna mitään muuta kuin ylimääräistä hurskastelua, niin kannattaa ehkä katsella tuota banderollia ajatuksella.

3 vastausta artikkeliin “”Tunkekaa innovaatiot perseeseenne!”

 1. Miltäköhän tuo banderolli näyttää ihan tavallisen tallaajan silmissä? Taas tyypillistä vasemmistolaista ylimielisyyttä: ”idiootit eivät tajua, mitä se oikeasti tarkoittaa”. Saanut jo naurettavia piirteitä tämä vassareiden psykologinen sodankäynti, kun pitävät itseään muita fiksumpina. Mutta onneksi on ihmisiä, jotka ovat teitä viisaampia, ja niitä on paljon.

  1. Sikäli kuin olen mielenosoituksen jälkeen ihmisiä kuunnellut, niin nimenomaan tavalliset tallaajat ovat ymmärtäneet banderollin niin kuin se on tässä selitetty. Sitä voi sitten pohtia, että ovatko kaikki tavalliset tallaajat ylimielisiä vasemmistolaisia.

   Mutta kerro toki: jos tämä selitys ei ole hyvä, niin mitä se banderolli oikeistolaisen mielestä tarkoitti? Haluan ihan aidosti kuulla tämän.

   1. Siis esimerkiksi nämä ”ammattipahastujat” ovat kaikki oikeistolaisia ja somessa banderollia ihmettelevät eivät ole niitä ”tavallisia” ihmisiä?

    Minä en tiedä, mitä se oikeistolaisen mielestä tarkoitti.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s