Syriza valehteli – miten tästä eteenpäin?

Vielä viikko sitten Eurooppa kuvitteli, että Kreikassa on vallalla radikaalivasemmistolainen hallitus, joka on tiukasti sitoutunut leikkauspolitiikan ja Troikan ylivallan lopettamiseen niin Kreikassa kuin muuallakin. Jopa allekirjoittaneen edellinen blogikirjoitus heijasteli tätä mielialaa, jossa tosiaan näytti siltä, että Kreikka saa viimein kokeilla jotain muuta kuin kriisiin johtanutta politiikkaa.

Yllätys oli siis melkoinen, kun vain viikko lainaehtoja käsittelevan kansanäänestyksen jälkeen Syrizan hallitus päättikin hyväksyä leikkauspolitiikan kansan tahtoa vastaan. Näin röyhkeästä kansan tahdon sivuuttamisesta suomalaiset eduskuntapuolueetkin olisivat varmasti ylpeitä. Syriza on liittynyt siihen kevytvasemmistolaisten kunniattomaan perinteeseen, jossa ne toteuttavat oikeistolaista politiikkaa kuitenkin selittäen tilannetta parhain päin. Suomalaisille tilanne on liiankin tuttu.

Jo nyt Syriza ja siihen sitoutuneet kannattajat ovat ottaneet itselleen roolin, jossa ne selittävät köyhille oikeistopolitiikan olevan kerta kaikkiaan pakollista. Vaikka perustelut tällaiselle toiminnalle vaihtelevat, niin rooli on aina sama: Kreikkalaisten on omaksuttava leikkauspolitiikka tai hirvittäviä asioita tapahtuu. Osa on jopa nähnyt tilanteessa voiton, jossa miljoonien köyhien elämällä ostettiin lievää jäynää Troikan keskeisimmille nimille.

Tilanne ei suinkaan ole ratkennut, sillä EU:n kärkinimet voivat edelleen hylätä uuden paketin silkkaa pikkumaisuuttaan. Se on kuitenkin käynyt selväksi, että Syriza ei epäile myydä Kreikan köyhiä saadakseen pienen taktisen edun kabinettineuvotteluissa. Se silkka johdonmukaisuus, jolla Euroopan vasemmistopuolueet lähtevät selittelemään leikkauspolitiikkaa parhain päin, ei enää ole sattumaa. Tässä pitäisi tehdä jo syvempää ideologista tutkiskelua, että miksi kansalaisten pettäminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Vaan miten tästä eteenpäin? Kuten aina ennenkin. Kenenkään ei pidä jumittautua Syriza-identiteettiin, vaan jos leikkauspolitiikalle haluaa loppua, on se tehtävä samalla tavalla kuin aina ennenkin. Kreikkalaiset ovat osoittaneet olevansa paljon sitoutuneempia kuripolitiikan lopettamiseen kuin hallitus, ja siksi sen on palattava kaduille ja vaadittava Tsipraksen leiriä vastuuseen. Onneksi osa näyttää jo niin tehneenkin.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s