Talouden maantiede on hukassa

Kun suomalaisilta kysytään, mistä kohteista he leikkaisivat, ja mihin he laittaisivat lisää rahaa, tulokset ovat olleet viimeisen muutaman vuoden ajan suurin piirtein samanlaisia. Tämän vuoden alussa tehty viimeisin kysely aiheesta paljastaa, että suomalaisten pääasialliset leikkauskohteet olisivat maahanmuutto, kehitysapu, urheilu ja kulttuuri. Lisää rahaa suomalaiset antaisivat sosiaalihuoltoon, opetukseen, poliisille ja infrastruktuuriin.

Mitä ikinä ajatteleekaan suomalaisten mielipiteistä, kovin hyviä me emme ole säästämään. Esim. maahamuuton kustannuksia on vaikea laskea, mutta 2010 tehdyssä MOT-dokumentissa maahanmuuton hintaa arvioitiin seuraavasti:

Löytyy sirpaleisia lukuja sieltä täältä, mutta kukaan ei tiedä, mikä on omaksutun maahanmuuttopolitiikan kokonaishinta.
Se tiedetään, että maahanmuuttajien toimeentulotuki, asumistuki ja työttömyyskorvaukset maksavat yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa ja voidaan laskea, että ulkomaalaisväestön nauttimiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksiin kuluu runsaat 200 miljoonaa vuodessa.

Kehitysapua Suomi maksoi vuonna 2014 noin miljardin euron verran. Taiteen ja kulttuurin osuus valtionbudjetissa oli vuonna 2013 noin n. 434 miljoonaa euroa ja siitä 52 % rahoitettiin veikkausvoittovaroilla.

Luvut kieltämättä vaikuttavat isoilta, ja monen karvaisen populistin* ohjelmissa luvut vilahtelevatkin tiuhaan. Silti Suomen kokoisessa taloudessa tällaisista menoeristä ei saa kovin isoja säästöjä, vaikka ne kaikki lakkauttaisi kokonaan.

Jos kaikki edellä luetellut menoerät lasketaan yhteen, niistä muodostuu hieman yli kahden miljardin euron ”säästö”. Tämä siis silloin, jos kulttuuria ei enää rahoiteta ollenkaan, maahanmuuttajille ei anneta maassamme mitään ja kehitysapu lakkautetaan. Vertailun vuoksi mainittakoon, että pelkästään Sosiaali- ja terveysministeriö käyttää rahaa vuosittain noin kahdentoista miljardin euron edestä. Ympäristöministeriön oman arvion mukaan pelkästään ympäristölle haitallisia yritystukia maksetaan vuodessa kolmen miljardin verran. Suomen valtion menoihin on budjetoitu tälle vuodelle yli 53 miljardia euroa ja Suomen pääomiin kohdistuva verotus on jopa 4 miljardia euroa EU:n keskitason alapuolella. Erityisesti tässä viimeisessä on korostettava, että verottamalla pääomia 4 miljardia euroa raskaammin olisimme silti kevyemmän pääomaverotuksen maa kuin puolet Euroopan maista.

Suomeksi ilmaistuna euromäärien epäsuhta tarkoittaa sitä, että vaikka kaikki suomalaisten lempisäästökohteet leikattaisiin kokonaan, ei lopullinen säästö välttämättä edes tuntuisi suomalaisten investointikohteisiin jaettuna. On korostettava, että tämä ei ole kannanotto suomalaisten mielipiteitä vastaan tai niiden puolesta. Ei ole yksinäisen blogikirjoittajan asia kertoa ihmisille, mitä heidä tulee ajatella vaikkapa kehitysavusta tai kulttuuripolitiikasta. Erinäisten menoerien suuruus ja käyttökelpoisuus säästökohteena ei kuitenkaan ole mielipideasia, ja jos haluaa muuttaa valtion budjetin painotusta yhteen asiaan, niin sitä rahaa kannattaa siirtää sieltä missä sitä ylipäätään on. Suomi ei käytä juurikaan rahaa maahanmuuttajiin, kehitysapuun ja kulttuuriin, mutta rikkaille ja firmoille olemme tietyillä mittareilla suoranainen veroparatiisi.

Tältä pohjalta olisikin aiheellista keskustella siitä, pitäisikö lukioissa ja ammattikouluissa opettaa pieni kurssi ”talouden maantiedettä”. Jos tieto on valtaa, niin taloustiedon keskittyminen muutaman virkamiehen osalle on myös taloudellisen vallan keskittymistä. Kansa joka ei tiedä edes karkealla tasolla Suomen talouden eri osien kokoa, on helposti manipuloitavissa erilaisten pyrkyrimäisten populistipuolueiden kelkkaan.

Ps. Jos talouden maantiede kiinnostaa, niin kannattaa vilkaista ”veropuuta”. Veropuun näet täältä.

Pps. Tässä on puhuttu leikkausten ja investointien kohdentamisesta, mutta koko leikkauspolitiikan tarvehan on täyttä poliittista keksintöä. Lue lisää täältä.

Veropuu vuodelta 2013

*Karvaisena ihmisenä koen oikeudekseni käyttää tällaista retoriikkaa silläkin riskillä, että se loukkaa jotakuta.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s