Suomi on Wahlroos ihmiskasvoilla

Nalle Wahlroos röllää Suomea jälleen. Ulkomailla asuva pankkiiri on tämän kertaisessa kirjassaan ehdottanut mm. veden yksityistämistä ja lisääntymiskauppaa. Ajatuksen kulku on tuttu monelle kyökkifilosofille siitäkin huolimatta, että asiaa ihan oikeasti tutkineet asiantuntijat ovat lytänneet ns. yhteismaan ongelman. (Esim. analyysi täällä)

Ehtipä suosikkipankkiirimme havainnollistamaan ehdotuksiaan mm. seuraavalla väitteellä:

”Näin kävi, koska kukaan ei omista Talvivaaran ympärillä olevaa luontoa. Jos näin olisi ollut, omistaja olisi pysäyttänyt saastuttamisen heti alkuunsa”

Tässä tietysti unohdetaan, että sekä Talvivaaraa ympäröivillä metsillä että järvenrannoilla on täysin yksityiset omistajat. Sitä en tiedä, että miten tämän on ollut tarkoitus estää ekokatastrofeja, sillä kautta maailman ekokatastrofien suurimpia syitä on ollut yksityisestä omaisuudesta johtuva ulkoisvaikutus, joka toki tuhoaa luontoa, mutta on yhtä lailla vaarallista sopimuksen ulkopuolisille yksityisomistajille.

Wahlroosille on helppo nauraa ja moni onkin jo irtisanoutunut moisesta markkinafundamentalismista. Veden yksityistäminen kuulostaa oikeutetustikin sekopäiseltä idealta ja Nallen puheet sisältävät enemmän reikiä kuin kalaverkko. Näin kommunistina on silti sanottava, että suurin osa suomalaisista vetoaa ennemmin tai myöhemmin Wahlroosin kaltaiseen ajatteluun, jos keskustelun toinen osapuoli sattuukin olemaan tavallista radikaalimpi vasemmistolainen.

Kun kyse on veden yksityistämisestä tai lisääntymislisenssien myymisestä, suurin osa tuntuu olevan yhtä mieltä siitä, että markkinat eivät ole hyvä tai oikeudenmukainen järjestelmä tämän tai tuon resurssin hallinnointiin. Jos kuitenkin puhutaan ihan vain yleisesti markkinoiden olemassaolosta tai valtavista rahallisista pääomakeskittymistä, niin kovin harvalla tuntuu olevan pienintäkään epäilystä markkinamekaniikan ylivertaisuudesta. Näin puhutaan siitäkin huolimatta, että rahoituspääoma ja valtavat tuotantolaitokset ovat lähes yhtä tärkeitä kuin vesi tai ilma, vaikkakin sitten välillisesti. Monelle suomalaiselle firmojen yksityisomaisuutta pitää suojella jopa valtavien finanssikriisien ja massatyöttömyyden uhalla, mutta samaa periaatetta ei haluta käyttää vedensaannin kohdalla.

Ehkäpä nalle-pahastus johtuukin jonkinlaisesta kalvavasta syyllisyydentunnosta. Wahlroos sanoo sen, mikä on markkinamekanismia tukevalle ajattelulle täysin looginen ja luonnollinen jatke, mutta jota emme haluaisi nähdä omassa itsessämme. Ehkäpä ero Nallen ja vaikkapa eduskuntapuolueiden välillä on paljon pinnallisempi kuin oletamme. Säännellyn kapitalismin nimeen vannova Suomi on eräänkaltainen ”Wahlroos ihmiskasvoilla.”

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s