Vastine Hesarin juttuun

Helsingin Sanomat julkaisi eilen 13.7. jutun Kommunistisesta Nuorisoliitosta. Vaikka haastattelut sinänsä olivat asiallisia ja pysyivät aiheessa, jutusta jätettiin jostain syystä lähes kaikki varsinainen haastattelu pois, ja keskityttiin lähinnä sivukommenteissa esiintyneisiin yksityiskohtiin. Tämän takia minun on puheenjohtajana kirjoitettava lyhyt vastine.

Suurin osa jutusta käsittelee henkilökohtaisia piirteitä ad-hominem hengessä, ja välillä hyvien tapojen rajoja koetellen, mutta niitä en kuitenkaan nyt käsittele. Älykkäät lukijat varmasti osaavat lukea tällaisen iltalehtijournalismin ohitse ilman ongelmia. Sen sijaan jutussa olisi ollut perusteltua uutisoida näkemyksistämme usean aiheen suhteen, joissa kuitenkin käsitellään kokonaan toisten järjestöjen tai tahojen mielipiteitä. Ei ole radikaali vaatimus saada järjestön näkemys uutisoitua jutussa, joka käsittelee kyseistä järjestöä ja jossa esitetään siitä useitakin poliittisia väitteitä.

Faktavirheitä

Vakava journalistinen kömmähdys tapahtui kun Kommunistista Nuorisoliittoa verrataan Vasemmistonuoriin. Se ei sinänsä ole väärin, mutta kun ”kommarinuorten” ja vasemmistonuorten eroja käsitellään, olisi kiva kertoa mitä kommarinuoret itse asiasta ajattelevat. Asiaa vakavoittaa edelleen se, että useat kommunistinuoret selittivät eroavaisuuksia moneen kertaan jo pelkästään minun läsnäollessani. HS:llä ei siis ole mitään tekosyytä jättää kyseistä aihetta pelkästään toisten järjestöjen ja toimittajan mutuilun varaan.

Anderssonin ja toimittajan näkemykset voi tietysti uutisoida, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Ei ole kuitenkaan rehellistä teeskennellä sitä, etteivätkö näkemyserot olisi olleet toimittajalla tiedossa. Tässä siis ulkopuolisten tiedoksi Kommunistisen Nuorisoliiton jäsenten näkemyksiä järjestöjen välisistä eroista, joita nimenomaan näissä haastetteluissa käsiteltiin:

– Kommunistinen Nuorisoliitto haluaa erota EU:sta ja eurosta. Vasemmistonuoret eivät halua kumpaakaan eurojärjestelmän asiallisesta kritiikistä huolimatta.

– Kommunistinen Nuorisoliitto ei tee sellaisen puolueen vaalityötä, joka on osallistunut troikan politiikan mukaisiin leikkauksiin ja kuntauudistukseen.

– Kommunistinen Nuorisoliitto luo kansainväliset yhteytensä pääasiassa eri tahoihin kuin vasemmistonuoret.

– Kommunistinen Nuorisoliitto käsittää sosialismin eri tavalla kuin vasemmistonuoret. Meidän mielestämme sosialistiseksi kehitykseksi ei voida kutsua pelkkää pankkien kansallistamista ja monikansallisten yhtiöiden valvontaa.

Vaikka listaa voisi jatkaa ja mainittuja kohtia tarkentaa, pelkästään edellä mainitut erot ovat selviä poliittisia eroja, jos eivät Hesarin  mittarilla, niin Kommunistisen Nuorisoliiton mittarilla. Tämä ei tarkoita vihamielisyyttä Vasemmistonuoria tai mitään muutakaan järjestöä kohtaan, mutta nämä ja muut yksityiskohdat selittävät miksi kommunistiset nuoret haluavat oman järjestönsä.

Vaikka Helsingin Sanomat tai yleisö eivät olisikaan samaa mieltä Nuorisoliiton kanssa näiden erojen merkittävyydestä, niin se on silti Kommunistisen Nuorisoliiton moneen otteeseen mainittu kanta, ja journalistisen etiikan mukaisesti se olisi pitänyt esitellä muiden näkemysten vastapainona.

Muitakin moneen kertaan selvennettyjä kantoja olisi voinut mainita. Kun toimittaja ihmettelee kommunistinuorten vallankumouskäsitteen epämääräisyyttä, huomautan, että sitäkin selvensimme moneen kertaan. Se, että sitä ei itse ymmärtänyt/halunnut ymmärtää, ei ole syy jättää sitä uutisoimatta.

Kerroimme, kuinka vallankumous ei tarkoita meille jotain yhtä tiettyä tapahtumaa. Vallankumous on pitempiaikainen prosessi, jossa yhteiskunnan  tapa järjestäytyä ja hallinoida muuttuu, ja vanhat luokkajärjestykset korvataan toisella. Esimerkkinä tästä voi nähdä vaikka teollisen vallankumouksen, jossa aatelisto korvattiin teollisella suuromistajaluokalla, ja johon liittyi useita poliittisia vallanvaihtoja monessa maassa. Tämän takia puhe rauhanomaisesta tai väkivaltaisesta vallankumouksesta on meistä hieman hölmöä. Yhteen vallankumoukseen voi liittyä joskus useampikin pinnallispoliittinen vallanvaihto, joista ehkä osa on rauhallisia ja osa ehkä ei.

Samalla on kummallista, että jutusta löytyy seuraava väite:

Kommunistinuoret puhuvat demokratiasta mielellään. Niin mielellään, että on vaikeaa päästä selvyyteen siitä, mitä he oikein tarkoittavat vallankumouksella.

Vallankumouksen tarkoituksen selitin yllä, mutta on erikseen ihmeteltävä, mitä tämä kohta oli tarkoittavinaan. Demokratia ei ole jollain lailla vallankumoukseen sovittamaton käsite. Kuten myös haastatteluissa kerroimme, nykyinen vaalitoiminta ei kata meidän käsitystämme demokratiasta, jonka takia nimenomaan vallankumous demokratian saavuttamiseksi on se, mitä kommunistinuoret tarkoittavat demokratialla.

Jos Helsingin Sanomat eivät ymmärrä tai eivät tykkää meidän näkemyksistämme, niin se on toki heidän asiansa, mutta on ainoastaan kohtuullista journalismia raportoida meidän antamamme vastaukset etenkin jutussa, joka käsittelee meidän järjestöämme. Ei ole lainkaan ihmeellistä jos Kommunistisen Nuorisoliiton näkemykset jäävät epäselviksi, kun niitä ei kaikesta selventämisestä huolimatta kerrota.

Fiilisjournalismia

Loppuun huomautan asiasta, joka ei ole varsinainen faktavirhe, mutta kuitenkin avoimen asenteellinen valinta Hesarilta. Sunnuntailiitteen juttu antaa kommunistinuorista surkuttelevan, surillisen ja ehkä jopa masentuneen kuvan. Kommunistinuorten negatiivisia kokemuksia läheisten kanssa käsitellään jopa mässäilevästi, vaikka meidän pitkään syventämämme poliittiset kannat jätetään täysin uutisoimatta.

Voin ilokseni kertoa, että Kommunistisen Nuorisoliiton jäsenyys ei ole kuolemantuomio. Meillä on kavereita, jotka ovat kivoja ja ystävällisiä ja usein äänestävätkin meitä. Sukumme ei laita meitä pannaan, emmekä me luovuta vain koska juuri nyt meitä on vähemmän kuin monen muun liikkeen kannattajia. Tuntemani kommunistiset nuoret, etenkin haastatellut sellaiset, ovat ystävällisiä, iloisia ja reippaita ihmisiä. Toimittaja löysi jäsenistöstämme myös muunlaisia yksittäisiä tarinoita ja kokemuksia, totta, mutta sen takia ajattelin mainita tässä myös sen toisen puolen, jota jostain syystä ei haluttu meistä näyttää.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s