Ahtaajat lakossa

Ammattiliitto AKT:n ahtaajat ovat lakossa, ja niin on näemmä myös oikeiston maalaisjärki. Maanlaajuinen lakko on tehty tukitoimena Tornion ahtaajien työtaistelulle. Tornion ahtaajat tukevat työtaistelullaan venäläisen laivan työntekijöitä, joiden työsopimuksissa on vakavia puutteita.

Kuten lakoissa on yleensä perinteenä, oikeiston ensimmäinen reaktio oli julistaa lakko laittomaksi. Tämän jälkeen alkoi mediaruljanssi.

Kädessäni oleva kännykkä näyttää tuossa vieressäni Ylen uutisotsikkoja aiheesta. Lista kertoo paljon päätoimittajien asenteista:

– Ahtaajat lakossa – Suomen satamat seis

– Satamaoperaattorit: ahtaajien lakko on erittäin paha Suomen maineelle

– Vapaavuori ahtaajien lakosta: ”Suomi ei nouse tällä tavalla”

-Porin satamajohtaja lakosta: Tämä on sellaista 70-lukulaista pullistelua

– Ennätysvauhdissa olevan Kokkolan sataman johtaja: AKT:n lakkokynnys liian matala

Jos en tietäisi paremmin, voisin jopa luulla Ylen valinneen puolensa vastoin journalistisen etiikan sääntöjä.

Entäs sitten nämä väitteet? Jos lakko venäläisten nälkätyöläisten tueksi haittaa Suomen mainetta, niin tuokaa tänne kaikki huono maine mitä maailmasta löydätte. Ja ehkä Suomi ei nouse tällä tavalla, mutta käsittääkseni ”Suomen nousu”, mitä ikinä sillä tarkoitetaankaan, ei ollut AKT:n lakon tavoitteissa.

Monella oikeistopampulla tuntuu olevan mielettömän vaikeaa ymmärtää se, että työntekijät eivät Suomessa pyöritä mitään hyväntekeväisyystoimintaa. Työnantajat itse eivät ikinä ole valmiita tekemään uhrauksia ”Suomen edun hyväksi” tai minkään muunkaan hyväksi mihin ei liity häikäilemättömiä voittoja. Vastaavasti Suomen työntekijät, ahtaajat mukaanluettuna, nauttivat järjestäytymisvapautta ja saavat halutessaan lakkoilla vaikka mörkölimpparin puolesta jos niin haluavat.

Hyväuskoisempi ihminen voisi jo luulla, että kun lakkoilu kerrankin kohdistuu kilpailijamaan, ja vieläpä Venäjän, työvoimakustannusten korottamiseen, niin suomalaiset pokkuroijat ja herrat olisivat innoissaan. Ollaanhan tässä jo melkein isänmaan asialla.

Vaan ei! Lakkoilun vastustamisessa ei enää pitkään aikaan ole ollut kyse isänmaasta, ”Suomen noususta” tai edes vientitaseen huolehtimisesta. Lakkoilun vastustaminen kuuluu ennen kaikkea oikeistolaiseen identiteettiin, ja sitä tehdään käytännön politiikasta riippumatta, hieman niin kuin räppärit pitävät löysiä housuja tai hevarit pitkiä hiuksia.

Tässäkin lakossa suurimmat menettäjät ovat satamafirmojen pomot, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä venäläisten riistofirmojen kanssa. On vain ikävää, että mediassakin suostutaan puhumaan suomalaisten sijoittajamogulien voitoista koko Suomen asiana. Eiköhän siellä satamissakin duunarit tiedä tasan tarkkaan kenen etuja tämäkin lakko haittaa ja hyödyttää.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s