Meillä ei ole varaa ajatella taloutta

Ilmastonmuutos on totta, ja se on ihmisen aiheuttamaa. Tätä aihetta en käsittele tämän enempää. On myös selvää, että yhä useampi ihminen haluaa johtajien tekevän jotain ilmastonmuutoksen estämiseksi. Jos ilmastonmuutosta voisi estää juhlapuheilla ja vihreillä arvoilla, meillä ei todellakaan olisi mitään ongelmaa. Jossain kohdin siis teot ja puheet eivät kohtaa.

Vaikka Suomen päästöjen suhteen on tapahtunut muutosta, varsinaiset saavutukset ovat mitättömiä. Saavuttaaksemme ainoastaan EU:n asettamat tavoitteet Suomen olisi leikattava päästöjään 80% vuoteen 2050 mennessä. Tämäkin on poliittisesti räätälöity tavoite, joka ei vastaa viimeisimpiä tutkimustietoja ilmastonmuutoksen etenemisestä.

Syy saamattomuuteen on selvä. Vaikka poliitikot välittävät ympäristöstä, he välittävät yhtiöistä ja pankeista enemmän. Maamme sisällä ilmastolakien etenemisen suurin este on talousajattelu. Vaikka yksittäiset ihmiset olisivatkin valmiita alentamaan kulutustaan, firmat eivät halua selitellä pieneneviä osinkoja vihreydellä. Myöskään poliitikot eivät halua suututtaa eurooppalaisia rahoittajia. Lisäksi meillä on kummallinen uskomus, jonka mukaan talouskasvu voi jatkua loputtomiin, ja sen pitää jatkua loputtomiin.

Erityisesti fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon, sillä ilmastonmuutos ei ole mikään tulevaisuuden juttu. Jo nyt monet maat kamppailevat yleistyvien hirmumyrskyjen, tulvien ja helleaaltojen kanssa. Jokainen fossiilisesta energiasta tuotettu joule tästä hetkestä eteenpäin vain lisää jo alkanutta ilmastokatastrofia. Suomi tarvitsee ilmastolain.

Enter ilmastolaki

Eduskunnan käsittelyssä ollut ilmastolaki on nyt ensimmäisessä lausuntokierroksessa, ja kierros kestää 11.3.2014 asti. Ilmastolaki tekee tiukemmat tavoitteet Suomen päästövähennyksiin, mutta sen varsinainen anti on siinä, että se pakottaa valtion hallinnon tekemään jatkuvaa tarkastelua ja toimintaa tavoitteen saavuttamiseksi. Lisää ilmastolaista kannattaa lukea Polttava kysymys-kampanjan sivulta. Myös Kommunistinen Nuorisoliitto on mukana kampanjassa. Uuden ilmastolain tavoite on kunnianhimoisempi kuin Suomen valtion tähänastinen tavoite:

Polttava Kysymys -koalitio haluaa, että ilmastolaki ohjaa valtionhallintoa tehokkaasti päästöjen vähentämiseen. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi päästöjä pitää leikata vähintään 95% vuoteen 2050 mennessä. Tavoitetta on voitava päivittää tieteellisen tiedon valossa.

Tavoite on edelleen kompromissi todellisuuden kanssa, mutta se on tärkeä välivaihe matkalla radikaalimpiin uudistuksiin.

Kysymys ei ole kuitenkaan vain moraalinen tai tulevaisuutta turvaava. Suomen valtiontuet fossiilisiin polttoaineisiin ovat miljardiluokkaa. Näiden tukien suhteen ilmastolaki olisi siis silkkaa säästöä, ja vielä ennätyksellisessä mittakaavassa. Lisäksi maailman mittakaavassa ilmastonmuutoksen eteneminen voi merkitä kustannuksia, jotka peittoavat minkä tahansa historiamme talouskriisin.

Meillä ei siis ole varaa sivuuttaa ilmastolakia.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s