Se todellinen mafia

AY-liike on mafia, ainakin jos uskomme kokoomuspoliitikoita. Mm. Susanna Kosken mukaan AY-liikettä voi verrata mafiaan, sillä se ”rikkoo yhteiskuntarauhaa” ja käyttää joukkovoimaa ”kiristääkseen” rahaa. Ammattiyhdistysten jäsenet saavat tietysti etuja, joita ei-jäsenet eivät saa, mutta jokin tässä logiikassa silti mättää.

Retoriikka mafiasta juontuu osaltaan siitä tosiasiasta, että suomalaisten ammattiyhdistysten ns. ”järjestäytymisaste” on maailmanlaajuisesti erittäin korkea. Tällä hetkellä noin 75% suomalaisista työntekijöistä on järjestäytynyt ammattiliittoon, josta oikeistolaiset rakastavat vetää marttyyrinäytelmän päälle. Suomen järjestäytymisasteen vertaaminen maailman muihin järjestäytymisasteisiin on sekin jo tarkoitushakuista, sillä muissa maissa järjestäytyminen ei toimi samalla tavalla.

Varsinainen ihmetyksen aihe on kuitenkin se, että jos 75% on ammattiliittojen puolella ”mafiatoimintaa” ja vaihtoehdottomuutta, niin mitä tarkoittaa työnantajapuolella se, että yksin Elinkeinoelämän keskusliitto edustaa yli 95:ttä prosenttia maamme viennistä, ja yli 70:ntä prosenttia maamme BKT:stä.

On mahdotonta painottaa tarpeeksi sitä, että lähes kaikki vientimme on järjestäytynyt organisaatioksi, joka käy neuvotteluja valtiosta erillisenä osapuolena. Maassamme on hyvin järjestäytynyt ja laajan poliittisen ohjelman omaava taho, jonka osuus taloudesta on yli kymmenen prosenttiyksikköä suurempi, kuin koko julkisen sektorin. Unohtakaa monopolit ja kartellit, tässä on kaikkien puheenaiheiden äiti.

Miksi ammattiliitot? Entä EK?

Ammattiliitot perustettiin alunperin tuomaan työläisten joukkovoimaa vastapainoksi suuryhtiöiden vallalle sekä neuvotteluvalteille, joita työntekijöillä ei ole. Rikas yhtiö voi aina muuttaa ulkomaille, odotella parempia aikoja, korvata työntekijän helposti jne… Tämän takia yksittäinen työntekijä oli heikoilla, ja ammattiliitot olivat ainoa tapa tasata neuvotteluvaltteja.

Ottaen huomioon, että ammattiliitot luotiin tasoittamaan työmarkkinoita, on hämmentävää, että vastapaino tarvitsee vastapainon. EK:n olemassaolo ”ammattiliittojen vastapainona” on, jos ei lakiopillisesti, niin ainakin moraalisesti kyseenalaista. Ammattiliittojen roolin sijaan meidän pitäisi keskustella EK:n roolista ja sen tarpeellisuudesta.

Vientiteollisuuden järjestäytyminen täysin yhtenäiseksi poliittiseksi voimaksi, ja teollisuuden järjestäytyminen ylipäätänsä, ei toimi markkinalogiikan mukaisesti. Kuten edellä huomautin, vapaita markkinoita ajavien pitäisi olla paljon enemmän huolissaan työnantajaliitoista, kuin ammattiliitoista. Tämän seurauksena työnantajaliitot voisivat tietysti Susanna Kosken sanoin ”horjuttaa yhteiskuntarauhaa”, mutta tälle on aina vaihtoehto. Rikkaillekin on täysin sallittua myöntää, että ammattiliitot ovat osa sivistysvaltion arkea.

Mitä tulee trendikkääseen ammattiliittojen vastustamiseen oikeistolaisten työntekijöiden taholta, niin ammattiliitotonta taloutta on kokeiltu niin Suomessa kuin muuaalla maailmassakin. Tulokset eivät menneet aivan niin kuin meille uskotellaan.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s