Velasta itsenäisyyteen

SuomiAreenan jälkimainingeissa Li Andersson nosti esille käsittelyn arvoisen pointin. Anderssonin mukaan suomalaista keskustelua dominoiva märehtiminen velkataakasta on osa oikeiston poliittista taktiikkaa, jolla perustellaan leikkauspolitiikkaa ja eurokuria. Oikeistopolitiikan tukemisen lisäksi keskustelulla on tarkoitus viedä huomio siitä tosiasiasta, että Suomen työllisyyspolitiikka on edelleen surkeaa.

Ajatus on täysin oikeassa siinä, että politiikan pitäisi lähtökohtaisesti lähteä täysin muista arvoista kuin rahasta, ja että politiikan pitäisi asettaa täysin muita tavoitteita kuin säästäminen. En kuitenkaan pidä siitä ajatuksesta, että siirrämme keskustelun kokonaan muualle, ikään kuin pelkäisimme oikeiston muka pätevää puhetta. Meidän pitää sen sijaan kaapata talouskeskustelu itsellemme, ja liittää se omiin aiheisiimme.

Suomessa ei ole velkaongelmaa

Keskusteluun voi lähteä mainitsemalla aivan ensimmäiseksi, että Suomen velkaongelma on täysin keksitty ilmiö. Suomen velka suhteutettuna bruttokansantuotteeseen on yksi euromaiden pienimpiä, ja maailmanlaajuisestikin se on keskiverto. Tämä ei tietenkään tarkoita, että velka olisi hyvä juttu, mutta Suomessa ei velasta saa ongelmaa tekemälläkään.

Japanissa olisin ehkä huolissani velkataakasta, mutta en Suomessa.

Toisaalta oikeiston velkahurskastelusta kertoo se, kuinka koko keskustelu pyörii pelkkien maksettavien puolella. On tietenkin helppo osoittaa valtionvelan suuria lukuja, ja teeskennellä pelastajaa, mutta jos velasta puhuttaessa ei oteta puheeksi myös velkasaatavia, jää koko keskustelu tyhjäksi retoriikaksi. Maailman rahoitussekoiluissa Suomen julkinen talous jää helposti plussalle, kun sosiaaliturvarahastomme nettoavat 150 miljardia euroa vuodessa. Luku on kasvanut vuodesta 2005 noin 50 miljardia euroa.

Jos velkataakassa on jotain ongelman juurta, niin se on valtionvelkamme rakenne. Kun tarkastelemme valtionvelan neljäätoista päämarkkinatakaajaa, niistä ei löydä yhtäkään suomalaisenemmistöistä sijoittajaa.

Tätä kautta pääsemmekin itse ongelmaan.

Velan voi politisoida

Koko oikeistolainen retoriikka, velan suhteen tai muuten vain, perustuu aina muiden palvelemiseen. Joskus meidän pitäisi peesata pankkeja ja joskus vain yleisiä sijoittajia. Yksinkertaisesti ilmaistuna, koko velkakeskustelun tarkoitus on alentaa demokratia tulosvastuuseen, ja itsenäiset valtiot samalle lähtöviivalle suurimpien omistajien kanssa.

Suomen ei pidä nöyrtyä siihen ajatteluun, että meidän päätöstemme pitäisi miellyttää puhtaasti taloudellisia tekijöitä. Vielä enemmän tämä koskee hallitusta, jonka tehtävä on edustaa äänestäjiä, eikä sijoittajia.

Aina kun velka tuodaan keskusteluun, keskusteluun pitää tuoda myös kysymys siitä, kuka päättää velkaehdoista. Todellisesti itsenäisellä valtiolla tulee olla alaisuudessaan pankki, jonka kautta rahoitus voidaan turvata ilman päätäntävallan luovuttamista suuremmille talouksille. Niin kauan kuin vasemmisto käy keskustelua siitä lähtökohdasta, että riippumatonta talouspolitiikkaa ei tarvitse olla, niin oikeiston etulyöntiasema velkakeskustelussa on täysin perusteltua.

Jos taas lähdemme riippumattoman talouspolitiikan lähtökohdista, voimme politisoida myös velan rakenteen.

Suomi on velkaa ulkomaille, mutta myös ulkomailta ollaan velkaa Suomeen, kuten jo totesin. Yksi parhaimmista kehitysavuista, mitä me voimme tarjota kolmanteen maailmaan, on velkojen anteeksiantaminen.

Itsenäinen rahoitus mahdollistaisi kehitysmaiden velkojen siirtämisen kehitysmailta suomalaiselle julkiselle pankille, ilman suurta riskiä esim. sosiaaliturvarahastoille. Toisaalta taas Suomi voisi taata halpaa lainaa ystävilleen puhtaasti poliittisin perustein, ja lisäksi riippumattomuus ulkomaisista sijoittajista lisää Suomen mahdollisuutta sanoutua irti vanhoista veloista. Tätä voi käyttää niin poliittisena lyömäaseena suurimpia velkojia kohtaan, ja lisäksi tällainen mahdollisuus parantaisi toteutuessaan Suomen julkista taloutta.

Itsenäinen rahapolitiikka ei tietenkään tarkoita pelkkää suomalaista keskuspankkia, vaan se tarvitsee myös keskustelua siitä, millä ehdoilla rahaa ja lainaa luodaan. Se on tietysti oma aiheensa, mutta se on samalla aihe, joka on vasemmistolle edullinen.

Ideasta keskusteluun

Suomen ongelmat tuskin ratkeavat näin yksinkertaisesti, ja näistä aiheista on lisäksi käymättä paljon keskeistä aineistoa. Se ei kuitenkaan ole asian ydin.

Velkakeskustelun kaappaaminen demokraattisen rahoitusjärjestelyn ja itsenäisen talouspolitiikan tarkoituksiin saavutetaan jo pelkästään ehdotuksia tekemällä. Lisäksi suomalainen keskustelu tarvitsee jonkin vaihtoehdon, joka oikeasti ajaa suomalaista ja demokraattista uudistusta, eikä ainoastaan parempia lainaehtoja etelän tukipaketteihin.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s