Itsenäinen tasavalta vai hyvät lainaehdot?

EU-kriittisyys on nykyään muotia, ja hyvästä syystä. EU:n johtama rahapolitiikka ja unionin talousjärjestelmä ovat jo moneen kertaan näyttäneet selvästi kantansa demokratiaa ja kansojen itsenäisyyttä vastaan. Unionin kampanjat AY-liikettä ja työväkeä vastaan ovat jo niin selviä ja konkreettisia, että en lähde tässä edes purkamaan niitä. EU:n väittäminen kansainväliseksi rauhanprojektiksi vaatii jo jonkin asteista ideologista hurahtaneisuutta. Se kuitenkin ihmetyttää, miten eurokriittinen kansa voi huijata itsensä äänestämään euroopan kesyimpiä muka-eurokriittisiä puolueita.

Suomessa eurokriittisten populistien pääasiallinen tehtävä on ollut kesyttää vaatimukset uudesta itsenäisestä Suomesta vaatimuksiksi paremmista lainaehdoista. Esimerkkejä on riittämiin, mutta paras lienee viimeaikainen uutinen perussuomalaisten kannasta, jonka mukaan EU:sta eroaminen ei ole kovin tärkeää. Ilmeisesti kevyt harmittelu euron rahapoliittisesta tyranniasta on heidän mielestään enemmän kuin tarpeeksi tuomaan työpaikkoja ja vaurautta suomalaisille duunareille.

Toisaalla eduskunnan ulkopuolinen Itsenäisyyspuolue tuntuu keskittyvän markan palauttamiseen. Tavoite ei missään tapauksessa ole huono, mutta sellaisenaan se on hieman voimaton.

Eurokriitikot eivät ymmärrä, että EU:n ongelma ei ole pelkässä eurossa tai vapaakauppasopimuksessa. Itsenäinen valtio tarvitsee toki itsenäistä rahapolitiikkaa, mutta se tarvitsee myös taloudellista riippumattomuutta sekä kontrollia omista hallintoelimistä ja luonnonvaroista.

Tätä kautta taistelu itsenäisen Suomen puolesta EU:ta vastaan on välttämättä myös taistelu työväenluokan puolesta kapitalismia vastaan. Tämä ei tietenkään tarkoita maailmasta eristäytymistä tai jonkin kuvitteellisen kansallisen menneisyyden palauttamista. EU:n vastustaminen vaatii tukea eurooppalaiselta ay-liikkeeltä sekä eurooppalaiselta vasemmistolta. Kreikan, Italian, Espanjan sekä Portugalin työväenpuolueet etsivät jo nyt mitä tahansa tekosyytä erota eurosta, ja vahva itsenäinen Suomi olisi epäilemättä se aloite, mitä uudenlainen työväenluokan Eurooppa tarvitsee.

Kuten Euroopan vasemmistopuolueessa on tapana sanoa: Toisenlainen Eurooppa on mahdollinen.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s