Saarnaaminen on helppoa, työllistäminen ei

On asenteita ja faktoja

Vuosi sitten yle vastasi kaikkien moralisoivien kiihkokapitalistien rukouksiin julkaisemalla jutun nuorisotyöttömyydestä. Muuan toimittaja oli kaivanut jostain esille taiteilijan, joka avoimesti sanoi kieltäytyvänsä palkkatyöstä, ja elävänsä mieluummin toimeentulotuella. Jutun perusteella tämän oli tarkoitus olla todiste siitä, että: ”Yhä useampi nuori ei ole valmis ottamaan vastaan mitä tahansa työtä.”

Juttu tuntuu vahvistavan yleisen ennakkoluulon, ja asia olisi voinut jäädä pieneksi kokoomuslaisten yllykkeeksi. Tänään kuitenkin MTV3 julkaisi toisen jutun, joka väittää jotain ihan muuta. TE-toimistojen mukaan yleinen sääntö on, että nuori ottaa vastaan lähes työtä kuin työtä. Työstä tietoisesti kieltäytyvät nuoret ovat tilastollisesti merkityksettömiä yksittäistapauksia.

Näiden kahden jutun vertailu ei ainoastaan paljasta toimittajien ja päätoimittajien valtaa siinä, mikä on yleinen näkemys tilanteesta. Jutut paljastavat myös, kuinka nopeasti perustavanlaatuinen tutkimustyö unohdetaan, kun nuorten syyllistämiselle halutaan tukea.

Mikko Puttonen kirjoitti Tiede-lehdessä noin puoli vuotta sitten, kuinka varsinaisia lukuja nuorten työhaluttomuudesta ei ole. Nuorten keskuudessa kyselyissä työelämän arvostus on hänen mukaansa suorastaan kasvanut, mutta samalla työhön suhtautuminen on muuttunut enemmän kriittiseksi ja pragmaattiseksi. Nuorten syyttäminen laiskaksi onkin todennäköisemmin lähtenyt siitä, että vanhemmilla sukupolvilla on edelleen voimassa suorastaan kulttimainen suhtautuminen työhön, ja nuoret puolestaan puhuvat ”paskaduuneista” ja vaativat työmukavuutta. Monet laiskaksi syytetyt ovatkin lähinnä pragmaatikkoja.

Vastuullista politiikkaa? Sitä saa mitä tilaa

Koko hallituksen työllisyyspolitiikka vaikuttaa enemmän joltain katolisen kirkon katumusharjoitukselta, kuin oikealta politiikalta. Nuoria kannustetaan eteenpäin rangaistuksilla, ja taas uusilla rangaistuksilla. (Lex Soininvaara on edellisen hallituksen lapsi, mutta toisaalta nykyinen ei ole kokenut tarpeelliseksi sen perumista.)Vaikka nuorten motivaatiossa olisikin parantamisen varaa, mitä MTV3:en mukaan ei ole, nämä toimet eivät paljoa pelastaisi.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa oli avoimia työpaikkoja 32 000. Työttömiä taas viime vuonna oli 207 000. Ilmiselvä työpaikkapula ei voi johtua ainakaan nuorten laiskuudesta, ja tätä ymmärrystä heijastelee myös MTV:n jutun maininta siitä, että myös työnantajapuolella on suuri vastuu. Jostain syystä tätä vastuuta ei vain painoteta samalla tavalla kuin nuorten vastuuta, ja vappupuheissa tyydyttiin tänä vuonna pyytämään kiltisti työnantajia työllistämään enemmän.

Työnantajista on jo monta vuotta yritetty kiltisti lypsää vastuuta, mutta turhaan. Nyt on tarvetta jo harkita vähemmän kilttejä keinoja.

Ensinnäkin, Suomen pitää lopettaa palkka- ja verokilpailu Kiinan ja Itä-Euroopan kanssa. Se on kilpailu, joka on tuomittu häviöön jo alusta alkaen, eikä siitä tule muuta tulosta kuin pienet palkat ja velkaantunut julkinen talous. Kotimaista taloutta ei ainoastaan pidä tukea valtion rahoituksella, vaan valtion rahoitusta pitää myös tukea Suomen omalla keskuspankilla. Tällä tavalla me saamme itse päättää omista talousstrategioistamme.

Tilanne on kuitenkin ehtinyt jo kriisiytyä, ja myös konkreettisempia keinoja tulisi harkita. Lakkautetut teollisuuslaitokset ja teollisuuskoneet pitää kansallistaa ilman korvausta, mikäli sama firma siirtää toimintoja ulkomaille.

Nämä toimet eivät ehkä innosta suurimpia porvareita, mutta nyt työttömyystilanne on jo niin paha, että minua ei rehellisesti sanottuna kiinnosta mitä muutama pukumies ajattelee. Oikeisto on markkinoinut itseään vastuullisena liikkeenä. Tässä on muutama vastuullinen ehdotus, joten onnea matkaan toteutuksen kanssa.

Yksi vastaus artikkeliiin “Saarnaaminen on helppoa, työllistäminen ei

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s