Kun pikkumaisuus on puoluetta tärkeämpää

Vasemmistoliiton johto on ärähtänyt! Raisiolainen kansanedustaja Jyrki Yrttiaho antoi tervehdyksen SKP:n edustajakokouksessa lauantaina 8.6. Moinen ele oli Vasemmistoliiton uudelle johdolle aivan liikaa, sillä nyt Yrttiahoa on uhkailtu puolueesta erottamisella. Minun on nyt esitettävä aito hämmästykseni tämän valtavan pinnallisuuden edessä.

Näin SKP:läisenä Vasemmistoliiton johdon veto näyttää lähinnä tärkeilevältä ylpeydeltä. Minä en kuunnellut Yrttiahon puhetta salin perältä ajatellen, että tässä puhuu Vasemmistoliiton vastustaja, ja mahdollinen loikkari SKP:hen. Niin tervehdyksen ajankohta, esittely kuin sisältökin teki erittäin selväksi, että kyseessä on yksinkertainen ystävyyden osoitus yhteistyökumppanilta. Yrttiaho ei ole missään tilanteessa antanut ymmärtää, että hän olisi nyt asettumassa poikkiteloin puolueensa kanssa ja kommunistien rinnalle.

Kuunnelkaa vaikka puhe itse:

Joku korruptoituneempi poliitikko voisi nähdä tilanteessa mahdollisuuden SKP:lle, sillä SKP:hän olisi Yrttiaholle seuraava looginen valinta puolueesta erottamisen jälkeen. Ehkä muutama lukija siis yllättyy kun sanon, että tämä liike on mielestäni katastrofi molemmille puolueille.

Lukijan täytyy ymmärtää, että aina Neuvostoliiton hajoamisesta asti SKP on ollut kutakuinkin ainoa puolue, jonka kanssa tehtävästä yhteistyöstä Vasemmistoliitto on systemaattisesti kieltäytynyt. Tämä on ollut taattu resepti vasemmiston hajaannukseen. Kun SKP on vuosikausia yrittänyt saada vasemmistolaista yhteistyötä aikaiseksi, Yrttiahon loikkaus SKP:hen olisi monessa mielessä tappio.

Omasta mielestäni SKP:n puoluekokouksessa puhunut Yrttiaho ei edustanut Vasemmistoliiton jonkinlaista änkyräoppositiota, vaan itse kuulin sanojen takaa yhteistyön mahdollisuuden. Vielä vasemmistoliitossa jäsenenä ollut Yrttiaho oli meille mahdollisuus keskusteluyhteyden avaamisesta Vasemmistoliittoon, ja sitä kautta mahdollisuus uuden punavihreän liiton perustamiseksi ensi eduskuntavaaleihin. Moisella liitolla olisi todellinen mahdollisuus laittaa kampoihin niin kokoomuksen edustamalle äärikapitalistiselle eurokuripolitiikalle, kuin perussuomalaisten edustamalle rasistispopulistiselle öykkäröinnillekin. Erottamalla Yrttiahon Vasemmistoliitto tekisi siitä kaikesta lopun, ja samalla se julistaisi itsensä yksinäiseksi oikeassa-olijoiden puolueeksi, joka on liian hyvä sietääkseen toisella lailla ajattelevia sen enempää puolueen laidoilla kuin sen riveissäkään.

Jos kuuntelette edustajakokouksessa annetun puheen, se ei oikeastaan ole kovin radikaalisti erilainen Vasemmistoliiton yleisestä linjasta. Olen aivan varma, että kuka tahansa vasemmistolainen on huolissaan eurokurin saamasta vallasta, nuorisotyöttömyydestä ja eliitin korruptiosta. Ainoa ero Yrttiahossa on hänen taktiikkansa toimia hallituksen ulkopuolelta.

Jos Yrttiaho erotetaan, se on tappio niin Vasemmistoliitolle, Yrttiaholle kuin SKP:llekin. Toki Yrttiahon erottamalla puoluejohto saa itsensä näyttämään tärkeältä, mutta nyt pitäisi jo miettiä, että olisiko asiassa muitakin prioriteettejä. Vasemmistoliiton on aika ansaita nimensä, ja ymmärtää, että liittoutuminen toisinajattelijoiden kanssa ei tarkoita sitä, että myöntää olevansa väärässä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s