Älä ihmeessä tee liikaa töitä

Tässä on nyt takana kolme tehokasta viikonloppua AY-liikkeen kokouksia. Muita AY-aktiiveja on aina kiva nähdä, mutta yleensä näihin kokouksiin liittyy myös ikävä puoli. Ammattiliittojen toimistoilla liikkuu toinen toistaan pelottavampia kertomuksia yhä agressiivisemmasta työnantajien toiminnasta, niin kuin myös uhkaavia tilastoja yhteiskuntamme nykytilasta.

Erityisesti mieleeni jäi käymäni keskustelu ylityöstä ja sen vaikutuksista. Mm. STTK:lainen ammattiliitto PRO ilmoitti noin vuosi sitten, että yksinomaan heidän jäsenensä tekevät vuosittain noin kaksi miljoonaa ilmaista ylityötuntia työnantajilleen. Jos Pro:laiset kieltäytyisivät jo pelkästään näiden ilmaisten työtuntien tekemisestä, työllistäisi se 1000 uutta toimihenkilöä. Voitte kuvitella mikä työllistävä vaikutus olisi sillä, jos kaikki suomalaiset kieltäytyisivät ilmaisten ylitöiden lisäksi myös siitä ihan maksetusta ylityöstä. (Lain mukaan ylitöistä saa aina kieltäytyä.)

Toki ylitöihin liittyy myös muita ongelmia. Nykyisellään jopa kolmas eläkkeelle siirtyvistä työntekijöistä on aikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyviä. Pelkkä masennus aiheuttaa 40% työkyvyttömyyseläkkeistä, muista liiallisen työnteon aiheuttamista terveyshaitoista puhumattakaan.

Erityisen perverssin tilanteesta tekee se, että työnantajien keskusjärjestö EK on ottanut pyhäksi ristiretkekseen ratkaista työvoimapulaa eläkeiän nostolla. Työkyvyttömyyseläkkeiden määrän nähden on vaikea ymmärtää, miten yleinen eläkeiän nosto tulisi vaikuttamaan mitenkään muuten, kuin että ihmiset siirtyisivät tavallisen eläkkeen sijasta työkyvyttömyyseläkkeelle. Toki sekin voi jäädä hyvinvointivaltiota kannattavien utopiaksi, sillä työkyvyttömyyseläkkeelle pääseminen on yhä vaikeampaa.

Onneksi tähän kansantaloudelliseen suurongelmaan on helppo ratkaisu. Seuraavan kerran kun töiden tekeminen työsopimuksessa sovittujen tuntien ulkopuolella ei huvita, jätä työ tekemättä. Toki on hyvätapaista soittaa työnantajalle ja ilmoittaa, että tänä viikonloppuna ei kyllä saada hommaa valmiiksi, mutta lain mukaan sinulla ei kuitenkaan ole mitään velvoitetta työskennellä ennalta sovittujen työtuntien ulkopulella. Jopa töiden yleinen valmistuminen on lain mukaan työnantajan vastuulla, ja työnantajalla onkin velvollisuus pitää huolta siitä, että hänellä on tarpeeksi työntekijöitä työtehtävän suorittamiseen.

Voit toki heittää vieläkin paremmaksi. Puhu työkavereittesi ja ammattiliittosi kanssa, ja pyydä muitakin työntekijöitä kieltäytymään ylitöistä. Kaikkien ei edes tarvitse tulla kampanjaan mukaan, sillä työnantaja ei voi pyörittää jatkuvaa ylityörinkiä muutamalla ”joustavalla” työntekijällä. Tätä kautta voi osaltaan vaikuttaa siihen, että esimies palkkaa työpaikalle lisää työntekijöitä, ja kansanatalouskin paranee.

Okei okei, työnantaja on huomattavasti vaikutusvaltaisempi ja voi aina kiristää kilometritehtaalla, mutta se ei ole tässä pointti. Idea on siinä, että ylityötä väärinkäytetään nykyään aivan liian paljon, ja sille on tehtävä jotain. Toki asiaan voi vaikuttaa valtion tasollakin, mm. asettamalla isompia ylityökorvauksia, mutta jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa yleisiin asenteisiin.

Ylityö ei ole mikään pikkujuttu, jonka tuttavalliset esimiehet voivat kuitata maksamalla ylityökorvauksia. Ylityötä koskevat lait ja sopimukset ovat olemassa lähinnä käytännön poikkeustapauksia, kuten yhtäkkisiä järjestelyjä tai hätätapauksia varten. Oletusarvoisesti työmarkkinoilla sovitaan palkat lain sallimien työaikojen puitteissa, ja kasvavaa työmäärää paikataan palkkaamalla lisää väkeä. Kaikki muu on arvostuksen puutetta työsopimuksia, työehtosopimuksia ja yleistä kansantaloutta kohtaan.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s