Pienipalkkaisuus mullisti Hesarin toimituksen

Viime päivinä Suomen kansa on saanut todistaa, kuinka käsite ”piilomainonta” on viety uudelle tasolle. Ei, tällä kertaa kukaan ei ehdota suoraan palkka-alea, eikä mitään muitakaan sosiaaliturvan leikkauksia. Valtamediamme on vain ikäänkuin huomauttanut, että pienet palkat pelastivat Saksan talouden.

Helsingin-Sanomien syyttäminen tästä on toki epäreilua, sillä sama juttu on pyörinyt muussakin mediassa. Käsittelen kuitenkin aihetta Hesarin tekemän jutun kautta, jotta minulla olisi jokin selvä lähde tällekin tekstille.

Lukijoiden olisi kai tällä kertaa tarkoitus uskoa, että tässäkin jutussa olisi kyse vain jostain puolueettomasta huomautuksesta, ilman sen kummempia poliittisia piiloviestejä. Helsingin-Sanomat on toki aina ollut oikeistolainen lehti, mutta näin suora linjaveto maan ykköslehdeltä venyttelee jo journalistisen etiikan rajoja. Ei ainoastaan sen takia, että kyseessä on avointa poliittista propagandaa, vaan myös siksi, että uutinen on suora valhe. Pienipalkkaisuuden tiedetään yleisesti huonontavan taloutta.

Monet suomalaiset talouden asiantuntijat ovat jo varoittaneet palkkojen alentamisesta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen Seija Ilmakunnas kertoo, että palkka-ale heikentäisi yleistä ostovoimaa, ja sitä kautta suorastaan pahentaisi työttömyystilannetta. Paljon yksityiskohtaisemman analyysin palkka-alesta saa, kun lukee tämän loistavan jutun Taloussanomista.

Sen lisäksi, että palkka-ale pienentäisi Suomen markkinoita ja ostovoimaa, se pienentää työnantajien kannustimia investointeihin. Kalifornian yliopiston Richard Sutch kirjoittaa, että korkeat minimipalkat kannustavat työnantajia koneistamaan taloutta, ja sitä kautta tehostamaan toimintaansa. Osakkeenomistajien näkökulmasta palkka-ale on siis laiskan miehen ratkaisu tilanteessa, jossa oikeasti pitäisi investoida ja kehittää teollisuutta.

Mutta tämä kaikki on vain teoreettista puhetta. Laajoista palkkojen alennuksista on esimerkkejä niin Suomesta kuin maailmaltakin.

Suomessa sai vuosina 1993-1995 maksaa nuorille (alle 26v.) palkkaa, joka oli 20% työehtosopimusten alapuolella. Palkka-ale ei kuitenkaan lisännyt nuorten työllistymistä.

Myös Irlannin muutaman vuoden takaiset toimet palkkojen alentamiseksi ovat olleet ”tuloksellisesti haasteellisia”.

Vaan entäpä Saksa? Tokihan Saksa pelastui palkkoja alentamalla, eivätkö uutisvälineet juuri uutisoineet tästä?

Noh, Saksa ei oikeastaan pelastunut palkkojen alennuksilla. Nobel-palkittu taloustieteilijä Paul Krugman laittaa Saksan vähäisen työttömyysluvun työajan lyhentämisen, ei suinkaan palkkojen alentamisen, piikkiin. Ja ei, ne eivät ole sama asia, sillä Saksan palkkojen alennukset ja sosiaaliturvan purkamiset sijoittuvat aikaan viisi vuotta ennen Kurzarbeit-ohjelmaa, ja Saksan Kurzarbeit-ohjelmassa valtio maksaa työntekijöille osan heidän menettämistään palkoista.

Loppujenlopuksi meille jää suomalaisen median palkka-alen hehkutuksesta käteen vain puhkiammuttuja taloustieteen teorioita, ja Saksan lisääntyvä köyhyys.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s