Maksimipalkka saatava Suomeen

Tämä teksti julkaistiin Ilkan mielipideosastolla 15.12.2012

Maksimipalkka saatava Suomeen

Kun puhutaan sosiaalipolitiikasta ja sosiaaliturvasta, keskusteluun sisältyy usein käsitys minimipalkasta. Tämä on sinänsä hyvä, ja mielestäni minimipalkka on tärkeä osa tasa-arvon takaamista, mutta se ei saisi olla keskustelun koko sisältö. Vähintään yhtä tärkeää on keskustelu maksimipalkasta.

Mm. Helsingin yliopiston tutkijan Tuomas Malisen väitöskirjatutkimus viime vuodenvaihteesta kertoo, että korkeat tuloerot hidastavat talouskasvua. Tämä johtuu siitä, että rikkaiden rikastuessa yhä suurempi osa rahasta jää tileille säästöön.

Köyhempien ja keskiluokkaisten perheiden on usein pakko laittaa vähäisetkin rahansa kiertoon, joten kaikkein röyhkeimpien ökyjen palkka-alelle on hyvät perustelut.

Maksimipalkkaa tulisi tietenkin ajatella myös oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Filosofi Platon arvioi, että reilu tulo rikkaimmalle väestön osalle olisi nelinkertainen köyhimpään väestöluokkaan verrattuna, joka sekin on suuri tuloero.

Tätä voi verrata vaikkapa Suomen rikkaimman kymmenen prosentin tuloihin, jotka vuonna 2009 olivat lähes kuusinkertaiset köyhimpään kymmeneen prosenttiin verrattuna (Tilastokeskus).

Kyseessä on 50%:n korotus Platonin ehdotukseen. Jos tämän jälkeen vielä tarkastelemme rikkaimman prosentin tuloja, alkavat luvut olla vaikeasti perusteltavissa millä tahansa mittarilla.

Maksimipalkkaa on kokeiltu ja ehdotettu monessa eri maassa. Tälläkin hetkellä Venezuelan valtiossa on käytössä maksimipalkka järjestely, jossa maksimipalkka on virasta riippuen 2-9 kertaa valtion säätämän minimipalkan verran.

Viimeisen vuoden aikana Ranskassa on yritetty saada läpi lakia, joka rajoittaisi valtionyhtiöiden palkat 20-kertaisiksi kyseisten yritysten huonoimpiin palkkoihin verrattuna.

Kannustimistakaan on turha puhua. Ranskan 20-kertaiset, ja Venezuelan 9-kertaiset palkkarajat eivät ole mitään radikaaleja vaatimuksia, ja olisi mielenkiintoista nähdä jos joku ei innostuisi työpaikasta, jossa on 8000 euron kuukausipalkka.

Käytännössä maksimipalkat on aina asetettu niin ylös, että niillä on torjuttu vain kaikkein mielettömimpiä ylilyöntejä.

Maksimipalkka on sosiaalipolitiikan seuraava looginen edistysaskel. Monissa maissa tämä aloite on päässyt jo lakiesityksen, tai jopa ihan lain tasolle. Suomessa emme silti ole kuulleet aloitteesta halaistua sanaa.

Simo Suominen

(komm) Seinäjoki

12 vastausta artikkeliin “Maksimipalkka saatava Suomeen

 1. Miten tollanen maksimipalkka mielestäsi pitäis toteuttaa? Verottamalla maksimipalkan ylimenevästä osasta 100% vai tekemällä maksimipalkkaa suuremmat tulot laittomiksi? Olisiko se firmakohtainen vai valtakunnallinen?
  Ehdottomasti maksimipalkan kannalla. Mielestäni vaikuttaisi fiksulta toteuttaa jotenkin tyyliin: yleissitovat minimi- ja maksimipalkat. Maksimin ylittävää osaa verotettaisiin 100%. Maksimin taso voisi olla jotain 20 kertaa minimi. Ei olisi ainakaan liianmatala. Ja tietenkin pääoma- ja palkkatuloja kohdeltava samalla lailla.

  1. Sinä kävitkin tuossa läpi ne pääasialliset vaihtoehdot, joista usein keskustellaan. Itse olen yleisen maksimipalkan kannalla sellaisen mallin mukaisesti, että laissa säädettäisiin yleiseksi maksimipalkaksi joku prosenttimäärä myös lakiin määritellystä minimipalkasta. (esim 2000% laillisesta minimipalkasta) Tämän tulon ylittävä palkkaus tulisi kieltää kokonaan, ei siis verottaa.

   Minimipalkkaan sidottavassa maksimipalkassa on se hyvä puoli, että se kannustaa poliittisia johtajia korottamaan minimipalkkaa aina kun he haluavat korottaa korkeita palkkoja. Ongelmaksi maksimipalkassa tulee juuri nuo mainitsemasi pääomatulot, sillä palkkatulot on helppo muuttaa mm. optioiksi ja osakkeiksi. Ainakin Nokialla veroja kierretään jo nyt tätä kautta. Pääomatuloilla keinottelua pitää rajoittaa muuttamalla pääomatulojen ja palkkatulojen verotus identtiseksi.

   1. Mitä eroa sillä on käytännössä viekö verottaja maksimipalkan ylittävän osuuden vai onko sen ylittäminen lailla kielletty? Suoraan kieltoon perustuva maksimipalkka ehkä vaikeampi tulevaisuudessa vesittää esim. verouudistuksilla.
    Entäs jos on kaksi työpaikkaa joista saa maksimipalkkaa? Pitäisikö kieltää myös henkilökohtaisia tuloja ylittämästä tiettyä rajaa?

   2. Sinä jo mainitsitkin sen pääasiallisen eron kieltojen ja verotuksen erolla. Mielestäni siinä ei ole mitään väärää jos joku välttämättä haluaa tehdä enemmän töitä ja sillä ansaita tuloja. En siis kannata henkilökohtaisten tulojen kattoa. Molemmissa töissä pitäisi kuitenkin noudattaa maksimipalkkalakeja.

 2. Kuinka monta (todella) suurituloista jäisi Suomeen maksimipalkan käyttöönoton jälkeen? Voidaan puhua moraalista, isänmaallisuudesta tai mistä tahansa mutta, jos muuttamalla vaikkapa Ruotsiin koko pääkonttorin väki saisi väh. kaksinkertaisen ansiotulon, muuttamatta jättäminen olisi ainoastaan typerää. Samalla siirtyisikin kätevästi se koko pääkonttori.

  Suomi ei ole mikään yksinäinen saari vaan osa kansainvälistä taloutta. Ei täällä voida kulkea täysin omia polkujaan. Onneksi.

  Optio- ja palkkio-osakeohjelmat eivät suinkaan anna mahdollisuutta työntekijälle ottaa osaa kokonaiskompensaatiostaan pääomatuloina. Optiot ja osakkeet verotetaan ansiotuloina sen vuoden verotuksessa, jonka aikana ne työntekijälle siirtyvät. Niistä maksetaan siis veroja raskaimman mukaan. Jos työntekijä jättää palkkio-osakkeensa myymättä niiden luovutuksen jälkeen, niistä on tietysti mahdollista saada vuosittaista osinkotuloa. Ja lopulta osakkeet myydessään voi onnistua saamaan aikaan luovutusvoittoa (jonka suuruus on päivän hinta vähennettynä alkuperäisellä luovutushinnalla), joka toki on pääomatuloa.

  1. Ensinnäkin, maksimipalkan pointti olisi vähän niin kuin se, että Suomeen ei jäisi yhtään todella suurituloista.

   Jos taas olemme huolissamme pääoman karkaamisesta, niin huomionarvoista on se, ettei toiminnan hinta ja palkan suuruus ole ainoa, tai edes tärkein tekijä yritysten kotimaan valinnassa. Maailmassa on jo nyt niin paljon halvempia maita kuin Suomi, että vain kourallinen valtioita voi todella väittää olevansa kalliimpi paikka toimia. Silti yhtiöt tuntuvat pysyvän täällä hyvinkin tanakasti. Pientä purnaamista täällä on ehkä ollut, mutta mitään pääoman karkaamisen uhkaa ei ole ollut sen enempää täällä, kuin niissäkään valtioissa joissa maksimipalkka on jo ollut käytössä.

   1. Minä tarkoitin Suomeen jäämisellä sitä, että ne henkilöt lähtisivät kokonaan maasta, en vain sitä, että heidät verotettaisiin ei-suurituloisiksi. Mitäs järkeä siinä olisi, että todella suurituloisia ei jäisi Suomeen lainkaan? Suuria tuloja kadehtivat tulisivat tyytyväisiksi, kunnes keksisivät uuden kadehtimisen aiheen. Siirtyessään Suomen ulkopuolelle, suurituloiset veisivät myös veronsa mukanaan, jolloin kurjistuttaisiin lisää. Tämän jälkeen voitaisiinkin laskea maksimipalkkaa alaspäin, koska tarvittaisiin lisää verotuloja, jne.

    En puhunut pelkän pääoman karkaamisesta vaan siitä, että suurituloisten pääkonttorilaisten motivaatio Suomessa pysymiseen pienenisi, jolloin koko yritys saattaisi siirtyä helpommin verohelvetistä normaalimpaan ympäristöön. Tuotantoa voitaisiin tietysti jättää vielä Suomeenkin mutta yrityksen kotipaikka voisi siirtyä nopeastikin. Toki tämä on pelkkää spekulaatiota.

    Kaikki mitä Suomessa voitaisiin tehdä työnteon tekemiseksi kannattavammaksi pitäisi tehdä, ml. progression lieventäminen. Valtion ei pitäisi viedä keneltäkään, minkään suuruisista tuloista yli 50%.

   2. Minä ymmärsin kyllä oikein hyvin mitä sinä tarkoitit. Sinä et ymmärtänyt mitä minä tarkoitin. Jos maksimipalkka pelottaa jonkun yksittäisen Mika Häkkisen tai Teemu Selänteen Suomesta, niin menkööt. Kun maksimipalkka on otettu käyttöön, heidän veronsa eivät olisi niin tähtitieteellisiä muutenkaan. Tässä ei voi myöskään maalailla mitään uhkakuvia rapistuvasta kansantaloudesta, julkinen talous kun ei pyöri urheilutähtien ja näyttelijöiden veroilla.

    Mitä tulee pääkonttorien muuttoon, muka muuttavien johtajien kanssa, on uhkakuva tuulesta temmattu. Kuten sanoin, tällaisesta ilmiöstä ei ole ollut merkkiä ennenkään sen enempää maksimipalkan kuin korkean verotuksenkaan maissa. Pääkonttoreita ei noin vain nostella valtiosta toiseen, ja vielä vähemmän sitä tehdään muutaman pääjehun automatkan lyhentämiseksi. Kyllä se on niin, että johtajat ovat siellä missä pääkonttorit ovat, eikä päinvastoin. On muuten aika vahvasti ideologian värittämää väittää, että verojen puuttuminen on se ”normaali ympäristö”, jota ”verohelveteillä” yritetään horjuttaa. Historiaa lukemalla asia tuntuisi olevan suorastaan päinvastoin.

    En myöskään vaivaisi päätäni työntekoon ”kannustamisella”, mitä ikinä se tarkoittaakaan. Suomen ongelma ei ole nyt, eikä tule olemaan maksimipalkan voimaan tullessa, työnteon kannattamattomuus. Paljon oleellisempia ongelmia ovat työpaikkojen puute, kasvavat tuloerot ja teollisuuden karkaaminen ulkomaille. Näiden ongelmien kanssa ei kannata pelleillä millään veroprosenttien muutoksilla, vaan nyt tarvitaan totaalista taloudellisen järjestelmän muutosta.

 3. Pieni tarkennus Venezuelan maksimipalkkajärjestelmää koskevaan osuuteen. Internetin* mukaan maksimipalkkajärjestelmä koskee Venezuelassa julkisia viranhaltijoita, ei siis koko työväestöä (en tosin tiedä tekeekö Venezuelassa kukaan töitä yksityisellä sektorilla :-).

  Sama artikkelin mukaan maksimipalkka siellä on 12-kertainen minimipalkkaan verrattuna.

  *http://venezuelanalysis.com/news/6002

  1. Sen takia kirjoitin että Venezuelan valtiossa. Tarkoitin siinä nimenomaan sitä, että maksimipalkka koskee organisaatiota nimeltä Venezuelan valtio.

   Ja voit olla oikeassa. Kun kirjoitin juttua, löysin hieman ristiriitaisia lukuja siitä mikä se Venezuelan maksimipalkka onkaan. Johtuu varmasti osittain siitä, että maksimipalkat ovat siellä virkakohtaisia.

 4. Yksittäisillä urheilutähdillä ja näyttelijöillä ei todellakaan ole merkitystä kokonaisuuteen, kuten mainitsit. Eikä maksimipalkka heitä minnekään pelota sillä he ovat menneet jo vuosia sitten. Julkinen talous ei todella pyöri nytkään urheilutähtien ja näyttelijöiden veroilla vaan ulkomaanvelalla. Eli se ei ”pyöri” lainkaan.

  Ei minunkaan mielestäni verojen tule olla täysin olemattomia. Kannustavuus tulee kuitenkin ottaa huomioon ja pitkällä aikavälillä ei voi syödä enempää kuin tienaa. Olen oikeasti huolissani siitä, että hyvin koulutetut löytävät yhä useammin työuransa Suomen ulkopuolelta.

  Työpaikkojen puutteesta ja teollisuuden karkaamisesta ulkomaille olen täysin samaa mieltä. Isoja ongelmia molemmat. Kasvavien tuloerojen ongelmatiikkaa en kykene täysin ymmärtämään; yksityiset yritykset ovat mielestäni täysin vapaita maksamaan niin paljon palkkaa kuin vain suinkin pystyvät. Julkisen puolen töissä palkat maksetaan verovaroista, joten jonkinlaista kontrollia voisi tietysti harjoittaakin. Suomessa kulutetaan likimain yhtä paljon budjettivaroja yleiseen julkishallintoon kuin terveydenhuoltoon! Hallintovirkamiehet eivät myöskään välttämättä ole niitä kaikkein pienipalkkaisimpia.

  Sanot, että nyt tarvitaan totaalista taloudellisen järjestelmän muutosta ja arvatenkin viittaat kommunismiin. Toivon sydämestäni, että emme koskaan joudu ajautumaan kommunismiin. Kiitos kuitenkin mielenkiintoisesta keskustelusta.

  1. Kiitos itsellesi. Sinänsä mukavaa tietää, että internetinkin loputtomista syövereistä löytyy vielä joku, joka on kykenevä sivistyneeseen keskusteluun.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s