Lyhyttä työtä

Tämä juttu julkaistiin Ilkan mielipideosastolla 27.11.2012

Lyhyttä työtä

Talouskriisi on saanut päättäjien päät pyörälle Suomessa, ja kukaan ei tunnu tietävän mitään keinoa hallita kriisiä tai sen vaikutuksia. Työttömyys kasvaa, köyhyys kasvaa, ja ainoa asia mitä hallitus osaa tilanteeseen tarjota, on tyhjää retoriikkaa ”vastuusta” ja ”kompromisseista”.

Saksassa päättäjät eivät ole olleet yhtä saamattomia, ja siellä on saatu tuntuvia voittoja. Vaikka Saksan talous kävi 2008 alkaneessa kriisissä jopa Yhdysvaltojen talouslukemia alempana, Saksan työllisyys pysyi kutakuinkin samoissa lukemissa. (Lähde: Eurostat)

Yksi pääasiallisista ihmelääkkeistä Saksan menestykseen on ollut ns. ”kurzarbeit”-ohjelma. (Kurzarbeit kääntyy karkeasti ”lyhyt-työksi”.)

Kurzarbeit on Saksan ay-liikkeen aivotuote, ja se perustuu siihen, että irtisanomisten sijaan ay-liike neuvottelee työnantajan kanssa työajan lyhennyksistä. Eli sen sijaan, että muutama ihminen irtisanottaisiin, kaikkien työaikaa lyhennetään.

Aloitteella on lukuisia hyötyjä. Työntekijöillä jää enemmän vapaa-aikaa, työttömyyskassalle ei tule yhtä paljon menoja (koska irtisanomisia ei tule), ja keskiverto työtunti tehostuu, kun työvuorot eivät vaadi yhtä pitkää keskittymistä.

On totta, että työaikojen lyhentyessä palkat pienenisivät, mutta Saksan ay-liike on mieluummin katsonut tilannetta solidaarisuuden näkökulmasta. Sen sijaan, että oltaisiin kateellisia naapuriyritykselle isommista palkoista, saksalaiset työntekijät ovat halunneet kohdata työnantajiensa päähänpistot yhdessä toimien.

Sillä aikaa kun suomalaiset ay-pomot kilpailevat keskenään jäsenmääristä ja määrärahoista, saksalainen ay-liike on keksinyt omaperäisen, tehokkaan ja solidaarisen ratkaisun talouskriisin ”vaihtoehdottomuuteen”.

Nyt olisi suomalaisillakin korkea aika laittaa painetta omiin ammattiliittoihinsa päin.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s