Liberalismin kurjuus

Luinpa tässä jutun, jossa vihreitä syytetään liiasta holhoamisesta ja ”klassisen liberalismin” vastustamisesta. Toki jutussa puhuttiin muutakin, mutta tämän blogin kannalta en lähde keskustelemaan ”vääränlaisesta vihreydestä” tai lukjoiden pelottelusta ”marxismilla”. Se mikä minua kiinnostaa, on kirjoittajan naiivi uskomus kapitalismin luonnollisuuteen.

Hamilo kirjoittaa liberalismista näin:

…liberalismin mukaan yhteiskunta toimii parhaiten, kun valtio ei puutu kansalaisten ja yritysten elämään enemmän kuin on välttämätöntä.

Taustalta löytyy ajatus siitä, että yhteiskunnan ”luonnolliseen” kulkuun ei parane puuttua, ja että valtio ei ole osa tuota luonnollista kulkua.

Mikään yhteiskunnassa ei tietenkään ole ”luonnollista” sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan kaikesta yhteiskunnan rakenteesta löytyy poliittinen elementti. Mielikuva siitä, että kaikki vain keskittyisivät omiin asioihinsa ja elelisivät yksilöinä, kunhan vain valtio ei puuttuisi kaikkeen, on uskomattoman lapsellinen. Valtio puuttuu kaikkeen, nimenomaan, jotta ihmiset voisivat toimia yksilöinä.

Jos valtio lopettaisi yritysten ja yksilöiden asioihin puuttumisen, tuloksena ei olisi jokin luonnollisessa tilassa oleva markkinoiden ohjaama yhteiskunta. Sen sijaan valtion tiukka ohjaus yksinkertaisesti vaihtuisi suurimpien omistajien tiukkaan ohjaukseen. Suomessa, jossa valtio on väliintulollaan suojannut meitä suuryritysten mielivallalta, tätä on vaikea käsittää, mutta monissa köyhemmissä maissa asian laita on kiistaton. Jos valtio lopettaisi ”holhoamisen”, talouden ja yhteiskunnan keskitetty suunnittelu ei lakkaisi, mutta suunnittelijat eivät enää olisi sellaisia, joita voisit äänestää palliltaan alas.

En ole yksilön vapauksia vastaan, tai valtion kaikkivoipaisen sanelun puolella. Yksilönvapaudet eivät silti synny mistään utopistisesta ”luonnollisesta olotilasta” jossa poliitikkoja ei ole. Yksilönvapaudet syntyvät nimenomaan yhteiskunnallisena tuotteena, yhteiskunnan kattavan politiikan tuloksena. Ihmiskunnan, erityisesti feodalismin ja antiikin historia osoittaa, että ilman yhteiskunnallista toimintaa ja vahvaa poliittista organisaatiota, yksilönvapauksia ei olisi. Jo ajatus yksilöstä, yksilön oikeuksista puhumattakaan, on syntynyt kauan yhteiskunnallisen toiminnan jälkeen.

Yksilönvapaus sanan liberalistisessa merkityksessä ei tarkoita kunkin kansalaisen tasavertaista mahdollisuutta elää kykyjensä mukaan. Liberalismin vapaus tarkoittaa yritysten ja pankkien vapautta käyttää kaikkea valtaa ja vaurauttaan heikompia vastaan.

Jos siis haluat, että voit yksilönä elää rauhassa ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, älä lakkauta sitä ainoaa organisaatiota joka suojelee näitä mahdollisuuksia. Sen sijaan pyri aktiiviseen poliittiseen toimintaan osana yhteisöäsi. Pidä huoli siitä, että yhteiskunnan toimintaa säätelee taho, jonka toimintaan pääset itse vaikuttamaan, despoottisten ja monikansallisten suuryritysten sijaan.

Yksi vastaus artikkeliiin “Liberalismin kurjuus

  1. Tommoset pidemmät lainaukset (kuten sulla on kakkoskappaleessa) kannattaa muuten laittaa Blockquote-toiminnolla. Se on WordPressin hallintapaneelissa ne sitaattimerkit. Tällälailla sitaatista syntyy oma, erillinen kappaleensa, ja näyttää kivalta. Suosittelen.

    Ja kolmanneks viimeisessä kappaleessa oot kirjoittanut feodalismin väärin.

    Muuten kirjoitus on oikein hyvä! Tottakai tuo valtion demokraattisuus on kysymys, joka ansaitsisi oman kirjoituksensa. Kävin tuossa toissapäivänä katsomassa Ryhmäteatterin Eduskunta kakkosen, ja sen väite oli, että esimerkiksi työeläkelainsäädännön kirjoittaa Elinkeinoelämän Keskusliitto ja TELA, ja Eduskunta toimii lähinnä vain kumileimasimena.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s