Missä ovat käsiraudat nyt?

Jos kaikki tiedotusvälineet ja asiantuntijat ovat yhtä mieltä jostain eurokriisin syystä, niin se on huomio kriisimaiden nousevasta lainakorosta. Olivat nämä korot alunperin perusteltuja tai eivät, on päivänselvää, että yksityiset sijoittajat ovat kilpaa keinotelleet itselleen meheviä voittoja mantereen kustannuksella. Kun yksityinen sektori huomasi, että kriisimaat pelastetaan mittavin toimin, ja vielä ilman seuraamuksia korkojen alkuperäisille nostajille, alkoivat korot nousta Kreikan lisäksi myös Espanjassa, Italiassa, Portugalissa ja Irlannissa. Tällainen keinottelu vaatii toimia, jotka EU:n hallinto on jättänyt tyystin huomiotta. Sijoittajille ja keinottelijoille on lähetettävä selvä viesti siitä, mikä on taloutemme pilaamisen hinta, ja kriisistä vastuulliset keinottelijat on etsittävä oikeuden eteen, ja tuomittava ihmisten elannolla leikkimisestä.

Jos luulet, että vaatimukseni on vain tyhjää äärivasemmistolaista populismia, niin haluaisin huomauttaa, että tämä on yksi ensimmäisiä kriisejä, joissa maiden johdot eivät pidä sijoittajia minkäänlaisessa vastuussa. Esimerkkinä voisin mainita vaikka niinkin äärivasemmistolaisen valtion kuin Yhdysvallat, joka pidätti ja tuomitsi tuhansia pankkiireja S&L-kriisin aikana 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa. Oikeus tuomitsi pankkiirit lukuisista taloudelle haitallisista keinotteluista. Toinen valtava vasemmistopopulismin pesä, Islanti, vangitsi 2011 lukuisia pankkiireita ja sijoittajia talouden pilaamisesta henkilökohtaisen hyödyn saamiseksi.

Vaikka emme haluaisikaan syntipukkeja, on päivän selvää, että rahoitusmarkkinoihin osallistuvilla on valtava rooli euroopan rahoituskriisissä. Tällaiselle vallalle on asetettava myös mittava vastuuasema. Esimerkiksi 28.6. Helsingin Sanomat julkaisi jutun siitä, kuinka Isossa-Britanniassa ollaan tuomittu jättimäinen pankki Barclays 360 miljoonan euron sakkoihin korkotason keinotekoisesta korottamisesta. Tästä huolimatta Suomen ja Saksan pääasiallinen huoli on ollut pitää näiden rikollisten sijoittajien toiminta kannattavana, ja tätä on perusteltu lähinnä vapaakauppa ideologialla.

Yksityisen sektorin vastuuseen saattaminen on ollut läpi länsimaisen historian vähintäänkin yhtä tärkeää kuin yksityisen sektorin hoivaaminen. Kriisihän siitä tulisi, jos markkinoilla saisi tehdä aivan mitä tahansa. Ehkä nämä oikeustoimet eivät pelasta meitä kriisistä, mutta ne olisivat erittäin terve viesti yhteiskunnaltamme yksityiselle sektorille. Kriisillä keinottelua ei suvaita, ja rikollisesta toiminnasta pitää rangaista. Nykyisen kriisin vastuulliset pitää saada oikeuden eteen, ja tuomita jos se nähdään aiheelliseksi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s