Suomi on rikas, mutta säästää vain pitäisi

Tämä julkaistiin Ilkassa mielipidepalstalla 21.6.2012

Suomi on rikas, mutta säästää vain pitäisi

Suomi on nyt sellaisessa tilanteessa jota kaksikymmentä vuotta sitten ei olisi suvaittu hetkeäkään. Hallitus asetti valtavia säästötavoitteita itselleen hallituskauden alussa, ja kunnat pakotetaan samanlaisiin toimiin halusivat ne tai eivät. Tämä ei sinänsä ole kummallista, vaan pöyristyttävän tästä tilanteesta tekee se, minkälaisissa olosuhteissa säästöjä tehdään.

Suomi on rikas maa, ja olemme jopa yksi EU:n talouden ankkureita. Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa tälle vuodelle odotettua suurempaa talouskasvua, ja tilastokeskuksen mukaan viime vuonna kerättiin paljon arviota enemmän verotuloja. Silti joku sai päähänsä, että EU:n sanelema säästökuuri olisi hyvä idea, ja että kunnat pitää keksiä uusiksi.

Itselläni alkaa jo keittämään yli tällainen kaksinaismoraali. Suomalaiset tahkoavat talouskasvua ja verotuloja valtiolle hyvään malliin, mutta jostain syystä meille ei riitä lähipalveluja, sosiaaliturvaa tai yleistä oikeutta.

Sen sijaan saamme maksaa saksalaisten pankkien kasinoseikkailuja ja yhä paremmin toimeentulevan virkamiesluokan korruptioskandaaleita. Suomessa ei ole talousongelmaa, vaan Suomessa on poliittinen ongelma. Nyt olisi jo korkea aika tehdä sille jotain.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s