Eurooppa kuriin

Aina silloin tällöin minulta kysytään, minkä takia olen valinnut puolueekseni nimenomaan kommunistisen puolueen. Tänään minulla on antaa mitä oivallisin esimerkki siitä, minkä takia mikä tahansa muu vaihtoehto olisi sulaa hulluutta. Angela Merkel on taas avannut suuren suunsa. Tällä kertaa hän puhuu avoimesti unelmistaan Euroopan Unionin suhteen. Unelmista löytyy niinkin dystooppisia suunnitelmia, kuin EU:n tuomioistuimen tekemistä koko euroopan korkeimmaksi oikeudeksi, jäsenvaltioiden budjettivallan luovuttamista EU:lle sekä EU:n talouskurisopimusta, jonka voimin talousongelmaiset maat saisi kaapata täysin EU:n komentoon ja jonka avulla vasemmistolainen talouspolitiikka käytännössä kiellettäisiin.

Ollakseni täysin rehellinen lukijoitani kohtaan, epäilen liittovaltiosuunnitelmien kaatuvan. Ainakin Suomen nykyinen hallitus on irtisanoutunut kaikesta liittovaltiokehityksestä. Tämä ei ole kuitenkaan se uutisen suurin uhkakuva, sillä EU:n talouskurisopimus voi hyvinkin toteutua, ja sen sisältö on yksinäänkin aivan tarpeeksi kammottava. Esim. kurisopimuksessa oleva rakenteellisen alijäämän maksimi on asetettu niin alhaiseksi, että huonojen aikojen aikana tehtävät elvytystoimet olisivat käytännössä mahdottomia. Tämä siis merkitsisi loppua perinteiselle vasemmistolaiselle talouspolitiikalle, ja toisaalta se pakottaisi valtiot turvautumaan oikeistolaiseen vapaakauppapolitiikkaan laskusuhdanteiden aikana. Tämä toimi olisi siis sitä mitä jo sanoin, eli vasemmistolaisen politiikan kieltämistä lain voimalla.

Monet Suomen ”vasemmistolaiset” ovat tässä vaiheessa asettuneet EU:n puolelle. Tätä on perusteltu sillä, että muiden EU-maiden taloutta on autettava kansainvälisen solidaarisuuden nimissä. Tämän varjolla suomalaiset vasemmistopuolueet ovatkin lähteneet hallituksen eurokurilinjalle. Herää kuitenkin kysymys, minkä takia Suomen vasemmisto on niin auliisti omaksumassa retoriikan, jossa vapaakauppapolitiikan pakottaminen jo valmiiksi ongelmaisiin maihin on auttamista. Suomen vasemmiston kansainvälinen solidaarisuus onkin entistä vähemmän vähäosaisten maiden auttamista, ja entistä enemmän vapaakauppasopimusten sekä säästökuurien epätoivoista sarjaa jonkinlaisten parannusten toivossa.

Vaihtoehtojakaan ei suomalaisilla tunnu olevan. Demarit, vihreät ja vasemmistoliitto ovat täysin mukana kurisopimusta valmistelevassa hallituksessa, oikeisto tämän jupakan aloittikin ja perussuomalaiset ovat niin ulalla talouspolitiikasta, että heille jää vain salaliittoteorioita liittovaltiokehityksestä. Käytännössä ratkaisuja kuitenkin olisi niin Suomelle kuin muillekin maille. Jostain syystä yksikään poliitikko ei vain suostu niitä harkitsemaan.

Esim: muuan viimeaikaisessa kauppalehden uutisessa väläytellään, kuinka Suomen olisi nyt kannattavaa erota eurosta. Myös Kreikalla on edessä tukalat ajat jos se jatkaa eurossa, joten yksi ilmiselvä vaihtoehto on pitää valtiollinen itsemääräämisoikeus eroamalla rahaliitosta. Etenkin Kreikan tapauksessa tämä ratkaisu voi vaikuttaa seinähullulta, mutta tällaisessa tilanteessa pitää muistaa, että vielä hullumpaa olisi jäädä euroon ja antaa Brysselin päättää maan kohtalosta. Asia on kuitenkin liian monimutkainen yhden blogin käsiteltäväksi, joten suosittelen tutustumaan Kreikan tilanteeseen tämän artikkelin avulla.

Kuten kauppalehden jutusta kävi selväksi, Suomi on yksi euromaiden vakaimpia ankkureita. Me olemme rikas maa, eikä meillä ole mitään taloudellista ongelmaa. Säästö”tarpeemme” ovat lähinnä oikeiston poliittista keksintöä, ja toisaalta eurokurisopimuksen aikaansaannosta. Tällaisessa tilanteessa ei pidä jäädä epäselväksi se, että me emme tule kohtaamaan tilannetta, jossa olisimme oikeiston mielestä säästäneet tarpeeksi, jossa olisimme tarpeeksi tehokkaita tai jossa voisimme ylläpitää hyvinvointivaltiota. Tämän kriisin lopullinen ratkaisu ei siis voi olla vain eroaminen eurosta, vaan on myös potkittava ulos oikeistolaiset ideologit ja poliittiset komissaarit, jotka pitävät maatamme keinotekoisesti säätökuurin alaisena.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s